Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Červená

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo

Jedlá sú vďaka nemu príjemne kyselkavé. Ľudia si však často myslia, že za tou chuťou v grilovanom mäse treba skôr hľadať pár kvapiek citrónu či limety. Skrátka, že za to môže dáke ovocie. A pritom ide o starodávne korenie sumak.

Červená

naša kuchyňa na tieto krvavočervené zrniečka kríka s čarovným názvom sumach garbiarsky buď úspešne zabudla alebo sa mu akosi vyhla. Je to čudné, pretože so sumakom sa intenzívne narába práve v kuchyniach národov, s ktorými sme mali tie najväčšie konflikty, a teda aj tie najvzrušujúcejšie kultúrno-gastronomicko-genetické výmeny. Ako to, že si naši predkovia nevšimli, že do každej grilovanej ryby, jahňaciny či uhorkového šalátu tí fúzači s krivými šabľami sypú čosi zvláštne, akýsi tmavočervený prášok, ktorý dodáva ich jedlám zaujímavý, jemne kyselkavý nádych? Podľa všetkého ich pri prášku zaujalo iné ako gastronomické využitie. Dá sa s ním totiž fantasticky opracúvať koža, a tak namiesto našich kuchárov sa sumakom inšpirovali garbiari, ktorí sa od dobyvateľov naučili pomocou všakovakých sumakových roztokov vyrábať z teľacej kože jemnú useň. Dnes ju poznáme pod menom kordován.

So sumakom sa môžeme stretnúť v kuchyniach pozdĺž celého Stredomoria, no najmä v Turecku, okolo Kaukazu a na Blízkom východe. Je to jedno z najstarších korení, svoje meno dostal v starovekej Sýrii, kde slovo summaq označovalo tmavočervenú farbu a v starej aramejčine znamenalo očervenieť. Naši predkovia naň mohli naraziť už pri filozofických dišputách s rímskymi vojakmi vytesávajúcimi vtipné nápisy všade, kam vkročila ich pestovaná noha. Tento rozomletý plod rozložitého kríka rastúceho na nehostinných kamenistých pôdach kedysi nahradzoval v jedlách soľ. A naozaj, keď ho človek ochutná, najprv ho zarazí jemne slaná chuť na špičke jazyka. Neskôr sa tento intenzívny dojem zmení na akúsi výraznú kyslosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite