Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pomazaní

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo

Každý ho máme v kuchyni. Stojí si tam v plastovej či sklenej fľaši a čaká, čo sa stane – či skončí na panvici alebo v šaláte. Bez neho si žiadny kuchár svoj kulinársky život nevie ani predstaviť. Olej je pre kuchyňu, skrátka, esenciálny.

Pomazaní IGOR NORMANN/ALAMY/PROFIMEDIA Prírodný olej, predovšetkým ten olivový, má okrem tých chuťových aj ozdravné a očisťujúce účinky.

hneď na začiatku treba zdôrazniť, že ten žiarivý extrakt z plodov a zŕn je kľúčový nielen v kuchyni. Sprevádza nás od doby, keď sa ľuďom podarilo medzi dvoma skalami vytlačiť z olivy, z orecha či hroznového zrna tú zvláštnu, mastnú tekutinu, ktorá tak božsky voňala a ešte lepšie chutila. A hneď sa stal základnou surovinou, ktorá zohráva určujúcu úlohu v dejinách našej civilizácie. Práve prostredníctvom oleja totiž človek nadväzoval tie najposvätnejšie putá, zaväzoval sa na veľké úlohy, bol všade tam, kde sa očakávali veľké skutky a tie najodvážnejšie rozhodnutia. Olejom sa uzdravovalo, olejom sa svietilo a posväcovalo, ním sa mazali hlavy kráľov a kňazov. Vďaka oleju sa človek spájal s najvyššou entitou, s niečím večným, s niečím, čo ho presahuje.

Dôvod bol v tých časoch jednoduchý. Prírodný olej, predovšetkým ten olivový, mal ozdravné a očisťujúce účinky, používal sa po kúpeli ako kozmetický prípravok. Navyše bol nositeľom vôní, niečoho, čo dokázalo omámiť jeden z najcitlivejších ľudských zmyslov, ktorý je priamo spojeným s imagináciou. Vôňa – taká zdanlivá zbytočnosť, absolútne nepraktická záležitosť, no popritom nepopierateľne krásna a uchvacujúca, akási zhmotnená éterická krása, zbytočná dokonalosť.

„Prostredníctvom oleja totiž človek nadväzoval tie najposvätnejšie putá.“

Také niečo predsa musí mať priamo božský pôvod, ak nie je priamo jedným zo symptómov samotnej božskej prítomnosti. Tak rozmýšľali mudrci tej doby, a preto vôňa, či presnejšie olej, ktorý ju v tých dobách najúčinnejšie niesol, sa stal tým najvýstižnejším sprítomnením božstva. A tak pomazaním špecifickou vôňou rituálneho oleja, a tým pádom zaručením božskej prítomnosti, sa z obyčajného človeka stal kráľ či veľkňaz.

Možno zopár opovážlivým zvedavcom teraz prišlo na myseľ, že by stálo za to zistiť, ako teda voňal ten strašný starozákonný boh. Ľahká pomoc, recept sa zachoval. Šesť kíl myrhy, tri kilečká cejlónskej škorice, šesť kíl čínskej škorice, sedem litrov panenského olivového oleja a tri kilá kaneh bosem. Háčik je len v tom, že nik presne nevie, čo to kaneh bosem je. Niektorí prisahajú na puškvorec, iní, vieme ktorí, na konope. Každý si môže vybrať podľa svojho gusta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite