Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čajové chudnutie

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo

Sedí ráno pri stole, s hrôzou pozerá na permanentku. Potom jej oko padne na tašku s vecami na cvičenie, ktorým nepovie inak ako „telesná“, aj keď pri tom slove chytá jej tréner vždy neutíšiteľný záchvat smiechu. Vzdychne si, nikam nejde: „Radšej si zalejem pu-er.“

Čajové chudnutie CSEH IOAN/ALAMY/PROFIMEDIA Pu-er je vzácnosť, svojímspôsobom šperk medzičajmi a v čistej, tradičnejpodobe archívna záležitosť.

človek vysloví to zázračné slovíčko a hneď všetci začnú prikyvovať hlavami – jasné, čaj na chudnutie. To je všetko, čo si od ľudí chudák pu-er na svoju adresu vypočuje. A pritom ide o taký výnimočný čaj, pri ktorom zopár štúdií o jeho účinkoch na znižovanie cholesterolu a lepšom spracovaní tukov je to posledné, na čo by sme mali myslieť. Ale tak už to býva. Tisícročná tradícia, tvrdá práca a umenie celých generácií divokých kmeňov pri rieke Mekong je svetu ukradnutá, pokiaľ môže chudnúť bez pohnutia zadkom. Pri čaji pu-er je to také rúhanie ako keby sme o archívnom francúzskom víne nehovorili o chuti, pôžitku, tradícii a európskej civilizácii, ale striktne len o priaznivých účinkoch jedného pohára denne na naše srdce a aj tak k nemu pristupovali. Prežral som sa slaniny? Šatonefdipap! Šup ho tam.

„Umenie celých generácií divokých kmeňov pri rieke Mekong je svetu ukradnutá, pokiaľ môže chudnúť bez pohnutia zadkom.“

Prirovnanie s archívnym vínom vôbec nie je pri tomto čaji prehnané, nebojte sa, autor nie je žiadny čajový maniak, antikávičkár či víkendový Tibeťan. Pu-er je totiž naozaj vzácnosť, svojím spôsobom šperk medzi čajmi a v čistej, tradičnej podobe archívna záležitosť. Nielen že pri ňom ide o jednu z najstarších metód spracovania čaju, ale samotný pravý tradičný pu-er, takzvaný šeng pu-er sa necháva prirodzene fermentovať a zrieť niekoľko rokov, niekedy to trvá až dekády, kým dosiahne požadovanú úroveň. Pu-ery staré hoci aj päťdesiat rokov sú dobre uchovávaná rarita, ktorú si čínski čajíčkari nechávajú na výnimočné chvíle len pre tých najbližších a skutočných čajových gurmánov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite