Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kristus v plnke

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo

Trojkráľovým večerom sa to začína a Popolcovou stredou končí. Obdobie veselíc, plesov, masiek a karnevalu. Na znak konca fašiangov sa u nás pochováva basa, no čím sa veselie v kresťanskom svete tradične spustilo, to už také známe na Slovensku nie je.

Kristus v plnke MARIE-LAURE TOMBINI/OREDIA/PROFIMEDIA Trojkráľový koláč je zväčša len obyčajný koláč z lístkového cesta s plnkou, dôležitejšie však je, čo sa pri jeho pečení servíruje a ako sa servíruje.

pritom odpoveď je jednoduchá: koláčom. Obyčajným okrúhlym plneným koláčom, ktorý sa v niektorých krajinách pripravuje dodnes, predovšetkým však vo Francúzsku, kde sa volá galette des Rois (Bretónsko, Normandia) alebo gâteau des Rois (Provensálsko), čiže koláč troch kráľov. Nejde pri ňom ani tak o nejakú gastrofilipiku, zväčša je to obyčajný koláč z lístkového cesta, ktorý sa plnil mandľovou alebo jablkovou plnkou. Pri trojkráľovom koláči ide predovšetkým o to, čo sa pri jeho pečení deje a najmä, ako sa servíruje. Trojkráľový koláč je totiž hra, ktorú každoročne spolu na Tri krále hrajú priatelia a rodina. Stretnú sa pokope, aby spolu trochu poklebetili, zhodnotili predošlý rok, ale najmä, aby spomedzi seba vybrali najmladšieho člena, zväčša dieťa, umiestnili ho pod stôl a na ten stôl položili trojkráľový koláč. Hostiteľ koláč nakrája presne na toľko krajcov, koľko má hostí plus jeden pre chudobného pocestného. Hostiteľ zoberie prvý krajec a dieťa pod stolom ukáže, komu patrí. Potom druhý a hra sa opakuje. Dieťa takto rozdelí krajce, kým na stole neostane posledný. Potom sa môžu hostia pustiť do ochutnávania. Všetci sú ticho, v napätí, chrúmu koláč s plnkou, až to hučí, kým niekto z prítomných nevykríkne. Všetky oči sa upriamia na neho a pozorujú, ako z koláča či priamo zo svojich úst vyberá čudnú postavičku – kráľa alebo hoci aj káčera Donalda. Dotyčný víťaz sa stáva kráľom večera a všetci ho budú musieť obskakovať. Nie je to však zadarmo. Na budúci rok musí trojkráľový koláč piecť on a podávať všetkým zúčastneným vo svojej domácnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite