Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komu tu chýba spev?

.peter Bálik .lifestyle

Slovenské kapely, ktoré sa chcú presadiť v zahraničí, narážajú okrem iného aj na zlú angličtinu. Dve skupiny tento problém už vyriešili. The Ills a Fúzy Múzy hrajú inštrumentálky.

Komu tu chýba spev? Tatiana Lehocká Skupina The Ills je najznámejšou slovenskou postrockovou skupinou. Dnes je však ich hudba omnoho pestrejšia.

jedna vec je, keď vás chvália kamaráti, druhá, keď sa vaša hudba páči aj zahraničným kritikom. Na Pohode sa uskutočnila listening session, kde zahraniční novinári a promotéri počúvali a komentovali hudbu slovenských kapiel. Jednou z najlepšie hodnotených domácich skupín boli The Ills.

„Postrock zbožňujem a nehovorím len tak, že vaši The Ills nie sú horší ako Explosions On The Sky alebo Mogwai. Do programu ich zobral festival Icelandic Airways a podľa mňa sa tam nestratia. Mohli by sa v zahraničí presadiť. Nevravím o hitparádach, ale v žánri undergroundového post-rocku vidím ich potenciál,“ povedal Vic Galloway z BBC. Promotér Ruud Berends dodal: „Výborne zložené a zahrané. Majú všetko, čo treba, emócie aj štýl. Mali by ihneď poslať prihlášku na Eurosonic.“

prepínanie pocitov

Tých pochvál bolo ešte viac, no najväčšiu radosť kapela zažila, keď na druhý deň odohrala na festivale nezabudnuteľný koncert. Je deň po Pohode, .týždeň sedí s gitaristom Martinom Krajčírom alias Isom. Zahraničné chvály ho, samozrejme, veľmi tešia a ešte na ňom vidno nadšenie zo sobotného koncertu, ktorý kapela odohrala večer na jednom z veľkých pódií. „Bolo to nenormálne. Hrali sme tam už v roku 2012 v takom cirkusovom šapitó. Bolo tam vtedy asi tisíc ľudí, nevedel som na to zabudnúť, ale tento koncert bol o dvesto levelov vyššie. Nedá sa to vstrebať. Keď sa pozerám na fotografie, ani neverím, že sa to stalo. A to som bol triezvy,“ smeje sa gitarista.

„Na začiatku sme hovorili, že hráme postrock, aby nás ľudia vedeli zaradiť, ale už sme sa z tejto škatuľky vymanili.“

The Ills sú najznámejšou slovenskou postrockovou skupinou, aj keď dnes je ich hudba oveľa pestrejšia. Pre tých, ktorí nevedia, čo je to postrock, pripomíname, že ide o žáner, kde kapela má rockové obsadenie, napríklad basu, gitaru a bicie, ale hudobníci nástroje využívajú na skôr nerockové hranie – vytvárajú atmosférické plochy, vrstvia minimalistické melódie a vytvárajú steny hluku. Definícia postrocku je pomerne sporná, ale vo všeobecnosti sa poučky zhodnú, že vo väčšine prípadov ide o čisto inštrumentálnu hudbu, v ktorej sa vokály používajú len výnimočne.

„Ani ja vlastne neviem, čo je postrock. Viem to vycítiť, ale neviem to pomenovať. Na začiatku sme hovorili, že hráme postrock, aby nás ľudia vedeli zaradiť, ale už sme sa z tejto škatuľky vymanili. Postrock je skôr monotematický, no my sa snažíme, aby skladby mali rôzne časti. Rozvetvujeme ich a radikálne meníme pasáže. Inak by sme sa nudili,“ vysvetľuje hudobník.

The Ills vznikli v roku 2008, ako Iso hovorí, „v podstate zo srandy“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite