Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Desať rád, ako prežiť sviatky

.elena Akácsová .lifestyle

S rodinou sme navždy spolu. Na Vianoce raz tak dlho. Predstavme si ale, že aj počet sviatkov je obmedzený a každým rokom klesá.

Desať rád, ako prežiť sviatky Kondo Photography/Corbis/profimedia

zapátrala som medzi všakovakými vedeckými štúdiami a experimentmi, oslovila zopár priateľov a tu je priehrštie rád, názorov, príbehov a skúseností, ktoré by vám mohli pomôcť. Ak už nie prežiť najlepšie Vianoce svojho života, tak aspoň tie najlepšie možné.

predstavte si, že sú všetci mŕtvi

Trošku drsná metóda na úvod, však? Ale vraj funguje, dočítala som sa pred pár rokmi v Guardiane. Vo chvíli, keď vianočné šialenstvo vrcholí, otec zase rozvíja teóriu, že tento svet ovláda päť Židov, matka kritizuje vašu kapustnicu, maďarská svokra sa vnúti s halászlé, deti sa tvária otrávene a babka začne vyťahovať staré rodinné krivdy, vtedy je každá pomoc dobrá.

„Ak má Slovák priemernú dĺžku života 72 rokov, zažije maximálne 72 Vianoc, z toho pár rokov je niekde odcestovaný, neprítomný či nepríčetný.“

Takže zavrite oči a vizualizujte si ich náhrobné kamene. Poprechádzajte sa v duchu okolo nich, prežite svoj vlastný smútok za nimi, potom otvorte oči a... Hurá! Oni sú všetci tu, okolo vás! Živí, zdraví, mladí a krásni! Ak má Slovák priemernú dĺžku života 72 rokov, zažije maximálne 72 Vianoc, z toho pár rokov je niekde odcestovaný, neprítomný či nepríčetný. Odčítajte si od toho čísla svoj skutočný vek, alebo ešte lepšie, vek toho, čo vás najviac irituje. Čo vám zostane? Tešiť sa z prítomnosti a prítomných.

nešetrite alkoholom a jedlom

„Vianoce mám rada, odkedy sme všetci doma dospelí a môžeme piť alkohol. Takže všetci môžeme byť šťastní. Keď každý urobí niečo, nikto nepadá na hubu. A keď je uvarená čerstvá dávka punču, každý musí na mieste pustiť z ruky vysávač, strom, kapra, a pomedzi ten bordel si vypiť, aby to ďalej dobre klapalo,“ vysvetlila mi jedna z mojich respondentiek, ktorá nepotrebuje byť menovaná, a ešte dodala: „Ale na Štefana už máme rodinnej pohody akurát dosť, takže s kamarátmi zapadneme do krčmy, otvorené sú len pajzle, kam sa človek bežne nedostane, ale na vyrovnanie vianočnej atmosféry sú akurátne.“

vianoce sú predsa o duchovných a rodinných hodnotách!

Iste, netreba hneď začať s alkoholom, začína sa to predsa nákupmi vianočných darčekov. Ale pozor, vedci zistili, že väčšiu radosť, zadosťučinenie a pekné spomienky prinášajú ľuďom rodinné a duchovné aspekty sviatkov, nie konzum. Zážitky sú dôležitejšie ako darčeky, pretože vec poteší len chvíľu a nech je akokoľvek luxusná, zvykneme si na ňu rýchlo. Na zážitok sa zvyknúť nedá, naopak, spomínaním sa vylepšuje. To

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite