Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Terina – dar zeme

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malá pahorkatina, kus nádhernej zeme, ktorá dýcha tými najkrajšími tajomstvami. Stojí na stole, oddane rozhodnutá prijať svoj osud a skončiť v ústach dychtivých stravníkov. Nôž sa zaborí a krája hrubé krajce, ktoré poputujú na tanier. Volajú ju terina.

Dobré jedlo: Terina – dar zeme Terina je neodmysliteľnou súčasťou vysokej európskej kuchyne od čias francúzskej revolúcie, keď sa umenie jej prípravy dostalo aj na stoly strednej triedy.

je to dar, ktorým nás obdaril stredovek. Je síce pravda, že paštéty boli v mimoriadnej obľube už v Rímskej ríši, špeciálnym fanúšikom mletých a pomaly pečených vnútorností bol práve neslávne slávny Nero, no do dokonalosti sa konzervovanie chúlostivých častí zveriny vycibrilo až okolo jedenásteho, dvanásteho storočia. 

Súvisí to nielen s príchodom nových korenín, ktoré docválali na náš kontinent vďaka arabským obchodníkom a kresťanským krížovým výpravám, ale aj s nutnosťou uchovať ulovené mäso dlhšie naporúdzi, napríklad uskladnené v nejakej peknej keramike pod jemnou vrstvičkou vyzrážanej masti. Do nádob z pálenej hliny sa veci odkladali odjakživa, no tentoraz šlo o revolučný vynález, keď ste potravinu priamo v skladovacej nádobe upiekli a vlastne zakonzervovali.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite