Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Bajgle

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Každý v Bratislave ich pozná, nejeden z nás si ich nesie zo svojich sobotných nákupov na jednom z trhov. V kaviarňach bývajú vyložené na významnom mieste. Pred dvadsiatimi rokmi ste ich však zohnali iba zázrakom. Gastronomický symbol Bratislavy – bratislavské rožky.

Dobré jedlo: Bajgle GETTY IMAGES Bratislavské rožky boli kedysi pochúťkou, ktorá sa chodila potajomky vyjedať do komôr.

skoro sme na ne zabudli. A pritom kedysi to bola pýcha, symbol a nehynúca sláva. V pekárenskom cechu mali ich výrobcovia samostatnú sekciu a zo Svetovej výstavy v Chicagu v roku 1893 si bratislavské rožky dokonca priniesli zvláštne ocenenie. No stačila druhá svetová vojna, po nej nástup komunizmu, znárodnenie a kolektivizácia a celá hrdá tradícia ich výroby sa zosypala ako domček z karát. V osemdesiatych rokoch už existovali bratislavské rožky len v domácich receptoch, zopár prešpuráckych nostalgikov si ich pripravovalo tradične na Vianoce a to bolo všetko. Skoro sme o ne prišli.

Nádherné, voňavé a krehké rožteky so zvláštnou, popukanou glazúrou a orechovou alebo makovou plnkou mohli naveky zmiznúť z našej kolektívnej pamäti. Nestalo sa tak len vďaka zopár nadšencom na prelome tisícročia, keď bratislavské rožky získali nielen toto svoje moderné meno, ale aj zápis do registra Európskej únie pod ochrannou známkou zaručenej tradičnej špeciality. Kde sa bratislavské rožky vzali a čím sú také špeciálne?  Ako to už pri gastronomických fenoménoch býva, je okolo nich niekoľko zaručených klebiet či mýtov. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite