Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Zelené zlato z antiky až k nám – pistáciový krém

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Dnes na nás požmurkáva skoro z každého výstavného pultu v každej lepšej pekárni či pečivárni. Máva na nás zo šišiek, croissantov, dekadentne sa rozťahuje na rôznych tortách a číha ukrytý v rôznych bonbónoch či pečivách s náplňou. Pistáciový krém.

Dobré jedlo: Zelené zlato z antiky až k nám – pistáciový krém GETTY IMAGES Zelená nátierka s charakteristickou sladkastou chuťou pistácií si ide svoju víťaznú jazdu už pekných pár storočí a práve dnes slávi svoj triumf.

samozrejme, cukrárne a pečivárne, to je len jedna stránka mince. Najnovšie na nás už pistáciový krém vyskakuje skoro v každom supermarkete. Kedysi bol výlučne suvenírovým podarúnkom, ktorý si so sebou priniesol našinec a ohuroval ním príbuzenstvo. Dnes sa však tento sicílsky vynález dostal úplne všade, rovnako ako iné gurmánske záležitosti z tejto časti zeme. Aj pri pistáciách sa opäť potvrdzuje, že Taliani či priamo Sicílčania dokážu z importu vydolovať zlato. Tak ako sa to stalo pri citrónoch, zmrzline či cestovinách. 

Pistácie totiž majú svoj domov v Perzii, kde si ich v Semiramidiných záhradách lúskal kráľ Nabukadnesar netušiac, že o zopár tisícročí sa o ňom bude v krajine pistáciového zlata spievať opera. Do Grécka malé drobné pukotavé oriešky, ktoré rodia raz za dva roky, doviezol Alexander Veľký. Do starovekého Ríma zas módu vyjedania zelených mastných jadier z tvrdých šupiek priniesol rímsky konzul v Sýrii Lucius Vitellius starší. Všetko sa dovážalo. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite