Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Nájsť krásu v kaši

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mnohí si myslia, že francúzska kuchyňa, to sú samé zložité a viacvrstvové recepty, do ktorých sa neoplatí ani púšťať. Plno prísad, nekonečný rad korenín, v kuchyni neporiadok a pri stole už len beznádej a vyčerpanie. To ale nepoznajú far breton.

Dobré jedlo: Nájsť krásu v kaši GETTY IMAGES Far Breton je úchvatný koláčik voňajúci bretónskym maslom, vanilkou a morom.

rýchlosť a jednoduchosť si Francúzi, nevedno prečo, pri všetkej tej vlne záujmu o jedlo a varenie od začiatku milénia, nechali ukradnúť Talianom. Tie dve slová si bez pýtania zobrali, nacapili na svoju nenútenú a veľmi uvoľnenú kuchyňu a prevalcovali tým svojho namysleného suseda s jeho dlho budovaným imidžom kulinárskej mocnosti, ktorú si pestoval od 18. storočia ako národný poklad. Francúzi frontálny útok talianskej a treba povedať aj severskej kuchyne extrémne podcenili.

Naďalej sa pechorili a ohŕňali nosy, hádzali smerom k Taliansku a Dánsku arogantné frky a zároveň sa neustále presviedčali, že je to len taká bublina, ono to spľasne a nakoniec svet zistí, kde je skutočná mekka pravej kulinárčiny. Čím viac si mojkali svoje zložité maslovo-múčne omáčky a šesťhodinové konfity, tým viac im svet utekal. Jediné, čo ich ako tak chránilo, bolo dedičstvo nouvelle cuisine. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite