Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Tenulinká taliansko-americká klasika

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Už sa to nesie: krásny tenký plátok kuracieho mäsa, ktoré vyzerá pripravené na prírodno. Až kým sa do neho našinec nezahryzne. Na jazyku sa zrazu spojí delikátne krehké mäso s citrónovou vôňou a trpko pikantným chvostíkom kapár. Piccata.

Dobré jedlo: Tenulinká taliansko-americká klasika GETTY IMAGES Piccata síce existovala v Taliansku – ako jedlo z teľaciny, no preslávili ju až talianski emigranti v Amerike v tridsiatych rokoch

mnohí by si mysleli, že názov tohto ikonického secondi piati, čiže hlavného jedla, odkazuje na jeho jemne pikantnú chuť. Napokon, spojenie citrónovej šťavy, masla a kapár k tomu dojmu môže dopomáhať. No kto pozná Talianov, a špeciálne tých z juhu, vie, že toto oni za pikantné rozhodne nepovažujú. Piccata totiž je prídavné meno vytvorené zo slova picare, čo znamená vyklepať alebo prešpikovať mäso. 

Tu by sme asi ostali pri prvom význame, pretože ak chceme pripraviť echtovnú piccatu, začíname vždy s poriadne ostrým nožom a tĺčikom na mäso. Najprv mäso natenko nakrájame, urobíme krásny úhľadný plátok a ten následne vyklepeme. Iba vďaka tomu sa potom pripraví extrémne rýchlo a zostane krehké. Na prípravu piccaty sa dnes vo väčšine prípadov používa mäso z kuracích pŕs. Tento recept však nepochádza z Talianska, ako by sme si mnohí mylne mysleli, ale z Ameriky. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite