Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Vzácne vrásky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V úhľadnej lakírovanej miske červenej farby pláva čosi zvláštne. Podobá sa to na neforemného vodného živočícha – plachú zablúdenú medúzu. Po ochutnaní zistíme, že je to tofu, len s orieškovou príchuťou. Najchutnejší starodávny zvitok, aký sa dá zjesť. Volajú ho juba.

Dobré jedlo: Vzácne vrásky GETTY IMAGES Jubu je neoddeliteľnou súčasťou mnohých polievok, vývarov a dokonca aj sladkej kuchyne. Vegetariáni ju používajú ako plnohodnotnú náhradu mäsa.

mnohí si to pamätáme: máme otravných desať rokov a stojíme v rade na desiatu či obed. Všetci dostávajú svoje porcie obligátneho mäsa na prírodno so zemiakovou kašou, kladú si ich na zle utreté podnosy. Napokon sa všetci posúvajú k okienku, kde na nich čakajú naliate nápoje. A tu sa vždy v istý deň udiala zvláštna vec. 

 Namiesto načahujúcich sa rúk po pohároch nastáva mrvenie, grimasy, všeobecné znechutenie. Namiesto obligátnej malinovej vody totiž v pohároch tróni mlieko. No nie hocijaké, ale prihriate. Teda kedysi bolo prihriate, teraz si už spokojne odpočíva v pohári pod niečím, čo spôsobuje tú vlnu nevôle medzi školským a predškolským osadenstvom. Tá hrôza, ten desivý prízrak školských jedální nie je nič iné, ako kožka z mlieka. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite