Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Zvyšky v kuchyni dali vzniknúť gurmánskej pochúťke

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kto miluje fastfood a sleduje trendy, nemôže ho minúť. Nastupuje najliberálnejší trend rýchleho občerstvenia. Zabudnime na burgery, hranolčeky, hotdogy či párance. Prichádza lacné, univerzálne a zároveň dostatočne variabilné jedlo pre všetky stravovacie obmedzenia. Všade ho volajú kottu roti.

Dobré jedlo: Zvyšky v kuchyni dali vzniknúť gurmánskej pochúťke GETTY IMAGES Khottu roti vzniklo z potreby zachrániť zbytky nepredaného nekvaseného srílanského tenkého chleba roti.

v preklade z tamilčiny to znamená nasekaný chlieb a za svoj vznik môže vďačiť starej dobrej kuchárskej metóde, ktorá sa mimoriadne osvedčila pri vývoji všetkých chuťovo najvycibrenejších delikates sveta: zvyškárčenie. Presne tak vznikli všetky tie parádne záležitosti z mletých mias ako fašíročky, karbonátky či nemenej slávne pilafy zo zvyškovej ryže. Skrátka, výdobytky uvoľnenej fantázie, keď varíme z toho, čo nám ostalo v chladničke a je nám to ľúto vyhodiť. Khottu roti teda vzniklo z potreby zachrániť zvyšky nepredaného nekvaseného srílanského tenkého chleba roti.

Pri opražení chlieb získava inú textúru aj chuť a stáva sa vynikajúcim priateľom ďalších mias a zelenín, ktoré ostali. Jedlo síce vyzerá presne tak, ako vzniklo – čudná neforemná nasekaná zmes všetkého –, ale tá chuť! Každé zvyškárčenie má totiž jednu kľúčovú črtu a tou je čarovanie s koreninami. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite