v preklade z tamilčiny to znamená nasekaný chlieb a za svoj vznik môže vďačiť starej dobrej kuchárskej metóde, ktorá sa mimoriadne osvedčila pri vývoji všetkých chuťovo najvycibrenejších delikates sveta: zvyškárčenie. Presne tak vznikli všetky tie parádne záležitosti z mletých mias ako fašíročky, karbonátky či nemenej slávne pilafy zo zvyškovej ryže. Skrátka, výdobytky uvoľnenej fantázie, keď varíme z toho, čo nám ostalo v chladničke a je nám to ľúto vyhodiť. Khottu roti teda vzniklo z potreby zachrániť zvyšky nepredaného nekvaseného srílanského tenkého chleba roti.
Pri opražení chlieb získava inú textúru aj chuť a stáva sa vynikajúcim priateľom ďalších mias a zelenín, ktoré ostali. Jedlo síce vyzerá presne tak, ako vzniklo – čudná neforemná nasekaná zmes všetkého –, ale tá chuť! Každé zvyškárčenie má totiž jednu kľúčovú črtu a tou je čarovanie s koreninami.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.