Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Namočte babku do rumu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Ďalší skvost francúzskeho cukrárstva – vyskočil by pri tom názve každý druhý Francúz a divo by sa bil pri tých slovách do hrude. Neapolčan by pritom rovno prevrhol stôl, pretože ho považuje za svoj rodný koláč. Obaja sa mýlia. Rum baba.

Dobré jedlo: Namočte babku do rumu GETTY IMAGES

môžu sa títo zástupcovia dvoch suverénnych európskych kuchýň handrkovať, čo bolo skôr, či baba au rhum alebo babbà napoletano, koľko chcú, skákať si do vlasov, ohŕňať gamby či ukazovať rôzne urážlivé gestá, byť sarkastickí alebo sa rovno vyhrážať vendetou, pravda je len jedna. A tá je v tomto prípade neúprosná. Ikonický koláčik pochádza od nás, z východnej Európy. Do Paríža a Neapola sa len dokotúľal v osemnástom storočí, aby tam urobil kariéru, a odtiaľ sa vyšvihol na megahviezdu globálnych rozmerov. Dnes sa k tomu koláčiku už jeho pôvodné národy nehlásia.

Sedia niekde učupené v rohu, paralyzované malým sebavedomím. Dobre, niektoré sa už pomaly, ale isto začínajú ozývať a vstupujú do ostrých gastronomických debát s čoraz väčšou odvahou, no stále je to len také nesmelé hlásenie sa z posledného radu. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite