tie vstupy totiž vedú do obrovských nádob v tvare vajíčka či slzy, v ktorých sa vyrába ten najvzácnejší mok našej civilizácie – víno. Nápoj, ktorý prinášal ľuďom úľavu, potešenie či prílev inšpirácie. Slúžil ako liek, zázračná prísada do všetkého, z čoho človek zázrakom vyzdravel, no zároveň bol aj vždy zradným spoločníkom, ktorý dokázal pomiasť zmysly. Otvory v zemi teda viedli naozaj k niečomu temnému, nepoznanému a silnému. Nádoby, kde sa mok mokov vyrábal, dostali pomenovanie kvevri, čo v gruzínčine znamená zakopaný. Ten názov si držia dlho predlho, pretože podľa všetkého ide o najstaršiu metódu výroby vína na svete.
Nález, ktorý to dokazuje, pochádza z ôsmeho tisícročia pred Kristom. Áno, už vtedy, v mladšej kamennej dobe, sme tiež chodili pomáhať kamarátom, ktorí majú vinohrady, zbierať hrozno, mlieť ho či drviť a nechať na šupkách, aby z neho vznikla nejaká tá tekutá radosť. Dnes ho však už aj prešujeme a po vykvasení aj rôzne čírime a sírime.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.