Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Crème de la crème

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Francúzska cukrárina je hotová veda. Pri pohľade do niektorých príprav má človek pocit, že zablúdil skôr do laboratória než do svätyne gurmánskych slastí. A to názvoslovie! Kto sa má v tých pojmoch vyznať? A aký je medzi tými všetkými krémami rozdiel?

Dobré jedlo: Crème de la crème GETTY IMAGES Francúzska kuchyňa pozná tri základné krémy: sladená šlahačka, anglický krém a žĺtkový krém.

francúzska vysoká kuchyňa má štyri základné omáčky, ktoré sa neskôr rozrástli až na šesticu. Všetkých šesť sa neskôr stalo základom rôznych ďalších svojich odvodenín. Na materskú batériu sa však nikdy nesiaha, považuje sa za posvätnú, a pokiaľ prípravu týchto omáčok kuchtík neovláda, k ničomu ďalšiemu ho v kuchyni nepustia, respektíve skončí ako čistič zeleniny alebo umývač riadu. Podobné je to aj u cukrárov.

Tam sa s vami tiež nemaznajú, a pokiaľ neviete pripraviť bezchybne a na požadovanej úrovni základné krémy, ani sa s vami nebavia. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite