s postavením a viditeľnejšou verejnou funkciou prichádzajú klebety, zaručené správy, ale aj legendy. Rez Opera je presne tým zákuskom, ktorý si to musel užiť naplno, pretože je skutočnou klasikou. Na jeho príprave sa ukáže, či cukrár naozaj ovláda svoje remeslo, či má zvládnutú rutinu ako husľový virtuóz alebo primabalerína. Nie je ho totiž ľahké zostaviť tak, aby skutočne zasvietil a neskĺzol niekam k priemerným a nezaujímavým zákuskom, ktorých je v súčasnosti habadej. Takže je samozrejmé, že okolo národného pokladu sa musela zákonite rozprúdiť zapálená debata, odkiaľ ten zázrak pochádza a ako vznikol.
Nečudoval by som sa, keby pri tejto príležitosti vznikla samostatná príloha vo francúzskych gastronomických časopisoch, pretože Francúzi milujú svoju učenosť rovnako ako svoju gastronómiu a spojenie týchto dvoch kultúrnych nerestí je pre nich také opojné ako samotný rez Opera. K vynálezu sa od začiatku hlási chýrečný cukrársky dom Dalloyau. V roku 1955 najali do svojich služieb jeden z najväčších súdobých talentov, istého Cyriaqua Gavillona, ktorý sa rozhodol vytvoriť dezert, ktorý by uchopil chuť kávy a horkej čokolády novým, nevídaným spôsobom a zároveň prinútil konzumenta cítiť chuť týchto dvoch výrazných zložiek naraz. Rozhodol sa urobiť rez z troch platforiem mandľového piškótu joconde máčaných v kávovom sirupe, ktoré budú prekladané maslovo-kávovým krémom a čokoládovým ganache.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.