mohol, prirodzene, vo svojej prelomovej kuchárke Ma cuisine (Moja kuchyňa) jednoducho napísať, že ide o odvodeninu jednej zo základných omáčok, konkrétne tej holandskej, no neurobil to. Mal na to jednoduchý a veľmi pádny dôvod – podľa neho práve tá beárnska svojou chuťou najviac vystihovala ducha francúzskej kuchyne, bola jeho esenciou. Okrem týchto vzletných slov, ktorými radi Francúzi všetko zaobaľujú a robia z jednoduchých vecí romantické fenomény, aby o nich mohli hovoriť, písať romány a spievať šansóny, mal na uvedenie beárnskej omáčky vo svojej knihe ešte jeden, oveľa praktickejší dôvod.
Jej existencia a najmä úspech sa nedali prehliadnuť. Omáčka totiž vznikla v tridsiatych rokoch osemnásteho storočia a medzi reštauratérmi a špičkovými kuchármi bola naozaj fenoménom.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.