Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Šiesta

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Pôvodne ich bolo päť. Najdôležitejšie omáčky na svete, ktoré musí odpredu-odzadu ovládať každý dobrý kuchár, predovšetkým však ten francúzsky. Potom však prišiel na prelome storočí Auguste Escoffier a kodifikoval ďalšiu, šiestu. Vedel, že musí, pretože je unikátna. Beárnska omáčka.

Dobré jedlo: Šiesta GETTY IMAGES Beárnska omáčka svojou chuťou najviac vystihuje ducha francúzskej kuchyne.

mohol, prirodzene, vo svojej prelomovej kuchárke Ma cuisine (Moja kuchyňa) jednoducho napísať, že ide o odvodeninu jednej zo základných omáčok, konkrétne tej holandskej, no neurobil to. Mal na to jednoduchý a veľmi pádny dôvod – podľa neho práve tá beárnska svojou chuťou najviac vystihovala ducha francúzskej kuchyne, bola jeho esenciou. Okrem týchto vzletných slov, ktorými radi Francúzi všetko zaobaľujú a robia z jednoduchých vecí romantické fenomény, aby o nich mohli hovoriť, písať romány a spievať šansóny, mal na uvedenie beárnskej omáčky vo svojej knihe ešte jeden, oveľa praktickejší dôvod.

Jej existencia a najmä úspech sa nedali prehliadnuť. Omáčka totiž vznikla v tridsiatych rokoch osemnásteho storočia a medzi reštauratérmi a špičkovými kuchármi bola naozaj fenoménom. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite