jedlo sa nachádza na menu bežných reštaurácií či tavern po celom Taliansku. Pôvod má však na Sicílii, presnejšie v mestečku Catania. Vraj práve tam po prvýkrát pridali al dente uvarené rigatoni, penne alebo iné kratšie rúrkovité cestoviny do omáčky, ktorá síce pripomínala staršiu a dobre známu omáčku z pasta con le melanzane, čiže z cestovín s baklažánom, no nie tak celkom. Miestnemu kuchárovi totiž napadlo, že stará omáčka je málo bohatá na textúry a chuť. Na záver do nej teda pridal nastrúhaný miestny syr ricotta salata a dozdobil to celé bazalkovými listami. Z jedla sa stal hit. Mnohí si myslia, že slávu im zabezpečilo len meno, ktoré im kuchár dal. Vznikli totiž okolo roku 1832 a jedna zo zaručených klebiet hovorí, že dotyčný kuchár bol nesmiernym obdivovateľom Vicenza Belliniho, rodáka z Catanie, možno dokonca priateľ z detstva, bohvie. No a v roku, keď Vicenzo Bellini valcoval svetové operné pódiá so svojou novou operou o druidskej kňažke Norme, sa jeho verný fanúšik s nebývalým kuchárskym talentom rozhodol svoj najchutnejší výtvor pomenovať po tejto úspešnej opere.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.