Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Tá spieva!

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Už sme tu mali mnoho jedál pomenovaných po vojvodcoch, hudobníkoch, herečkách, speváčkach, dokonca primabalerínach. No nikdy sme tu zatiaľ nemali jedlo, ktoré by bolo pomenované po opere, či presnejšie titulnej postave v nej. A je to tu: Pasta alla Norma.

Dobré jedlo: Tá spieva! FOTO GETTY IMAGES Pasta alla Norma má pôvod na Sicílii v mestečku Catania.

jedlo sa nachádza na menu bežných reštaurácií či tavern po celom Taliansku. Pôvod má však na Sicílii, presnejšie v mestečku Catania. Vraj práve tam po prvýkrát pridali al dente uvarené rigatoni, penne alebo iné kratšie rúrkovité cestoviny do omáčky, ktorá síce pripomínala staršiu a dobre známu omáčku z pasta con le melanzane, čiže z cestovín s baklažánom, no nie tak celkom. Miestnemu kuchárovi totiž napadlo, že stará omáčka je málo bohatá na textúry a chuť. Na záver do nej teda pridal nastrúhaný miestny syr ricotta salata a dozdobil to celé bazalkovými listami. Z jedla sa stal hit. Mnohí si myslia, že slávu im zabezpečilo len meno, ktoré im kuchár dal. Vznikli totiž okolo roku 1832 a jedna zo zaručených klebiet hovorí, že dotyčný kuchár bol nesmiernym obdivovateľom Vicenza Belliniho, rodáka z Catanie, možno dokonca priateľ z detstva, bohvie. No a v roku, keď Vicenzo Bellini valcoval svetové operné pódiá so svojou novou operou o druidskej kňažke Norme, sa jeho verný fanúšik s nebývalým kuchárskym talentom rozhodol svoj najchutnejší výtvor pomenovať po tejto úspešnej opere.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite