Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Večná dvojka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Stoja vedľa seba ako dvaja pešiaci. Jeden biely a druhý čierny. Vždy sú tam, nikdy neodídu. Strážia obrus a stolovanie, prizerajú sa našim jedlám. Občas po nich niekto siahne, aby si to svoje doladil. Korenie a soľ.

Dobré jedlo: Večná dvojka GETTY IMAGES Soľničku na stole vždy dopĺňa korenička, či už ju treba, alebo nie

táto dvojka je taká samozrejmá, že dnes nikomu ani nenapadne sa nad ňou veľmi pozastaviť. Veď je to predsa také jednoduché – jedlo niekedy treba dosoliť a niekedy dokoreniť, hoci to druhé nie zas až tak často ako to prvé. A napriek tomu soľničku vždy na stole dopĺňa korenička, či už ju treba, alebo nie. 

Ako sa to stalo a kedy sa vlastne títo dvaja tak skamarátili, že sa rozhodli to spolu potiahnuť a obsadiť všetky európske a americké stoly? Keď sa totiž nad tým hlbšie zamyslíme, práve táto kombinácia by mala vychádzať zo všetkých korení a dochucovadiel ako najmenej pravdepodobná. To, že nám na stole tróni soľ, je viac-menej pochopiteľné – človek ju potrebuje, všetko s ňou v primeranom množstve chutí lepšie, za soľou tiahli zvieratá a ľudia s nimi, aby si napokon pri náleziskách soli stavali tie najbohatšie mestá. 

Soľ sa dokonca na isté obdobie stala platidlom. Soľou boli napríklad vyplácaní vojaci v Rímskej ríši. Jedny z najdôležitejších komunikácií ľudstva boli soľné cesty a na nich – ako inak – sa vyberali veľmi tvrdé soľné dane. No soľ, akokoľvek drahá, bola vždy všetkým dostupná a nechýbala nikdy na stoloch šľachty ani chudoby. Soľ ľudí spájala. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite