Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Prasiatko pre Nera

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nemôžeme ju minúť, ak nazrieme do akéhokoľvek talianskeho mäsiarstva. Vyníma sa v predných radoch, krásne zrolovaná, s jemnou a chrumkavou kôrkou. Možno je už aj narezaná, aby človek videl, ako bohato je korenená. Talianska starodávna delikatesa: porchetta.

Dobré jedlo: Prasiatko pre Nera GETTY IMAGES Porchetta – nikto neodolá priečne narezanému, krásne zrolovanému mäsu so zelenými stopami byliniek, s chrumkavou do zlatista upečenou kôrkou.

vraj ju poznali už Etruskovia, krásne zrolovanú, prevoňanú bylinkami, premastenú podkožným tukom mladého prasiatka, ktoré počas pomalého pečenia nad pahrebou získalo ešte nad to všetko krásnu karamelovohnedú kôrku. Mnohí však o tom pochybujú, pretože dôkazov, že táto krásna roláda z mladého prasiatka vznikla už tak dávno, niet. 

Vie sa však, že niečo podobné sa kuchtilo v starovekom Ríme. Volali ju porcellum farcilem, spomína sa v starovekej kuchárke Apicius a už vtedy šlo o vyhlásenú delikatesu. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite