Vypočujte si audio nahrávku
veruže nejde o len taký ledajaký kúpeľ. Je výnimočný už preto, že tvorí absolútny základ studenej francúzskej kuchyne, presnejšie jej šalátovej časti. Bez tejto iskrivej zálievky si jednoducho žiaden francúzsky šalát nemožno predstaviť. Na svoju lahodnú emulziu – jemne vyšľahanú zmes oleja, octu, soli a korenia – je kolíska vysokej kuchyne a mekka gastronómie mimoriadne citlivá.
O správne vyladenej a chuťovo vybalansovanej zálievke sa vo Francúzsku vedú už stáročia zapálené debaty, nečudoval by som sa, keby v knižniciach mali k tejto téme dokonca samostatnú sekciu.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.