Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Octíček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Máme pred sebou chrumkavý listový šalát, na ňom spôsobne nakrájané paradajky, prúžky cibuľky či kolieska uhorky alebo papriky. Všetko sa to vyvaľuje v ligotavom kúpeli, ktorý kompozícii dáva jemný zlatistý nádych. Na celom svete ho volajú po francúzsky – vinaigrette.

Dobré jedlo: Octíček GETTY IMAGES Vinaigrette – bez tejto iskrivej zálievky si jednoducho žiaden francúzsky šalát nemožno predstaviť.

veruže nejde o len taký ledajaký kúpeľ. Je výnimočný už preto, že tvorí absolútny základ studenej francúzskej kuchyne, presnejšie jej šalátovej časti. Bez tejto iskrivej zálievky si jednoducho žiaden francúzsky šalát nemožno predstaviť. Na svoju lahodnú emulziu – jemne vyšľahanú zmes oleja, octu, soli a korenia – je kolíska vysokej kuchyne a mekka gastronómie mimoriadne citlivá.

O správne vyladenej a chuťovo vybalansovanej zálievke sa vo Francúzsku vedú už stáročia zapálené debaty, nečudoval by som sa, keby v knižniciach mali k tejto téme dokonca samostatnú sekciu. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite