Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chutný svet starých kuchárskych kníh

.marián Jaslovský .lifestyle .jedlo

Tento rok má Magdalena Dobromila Rettigová (1785 – 1845) hneď dve okrúhle výročia, narodenia aj úmrtia. Ak túto milú paniu nepoznáte, je to autorka jednej z najvydávanejších kníh vydaných v češtine: Domácí kuchařka (1826) vyšla v desiatkach vydaní a dá sa kúpiť doteraz.

Chutný svet starých kuchárskych kníh VEDECKÁ KNIŽNICA V OLOMOUCI

magdalena Dobromila Rettigová, rodená Artmannová (1785 – 1845), pochádzala z Berounska, kde vyrástla v nemecky hovoriacej rodine vrchnostenského úradníka. Po smrti otca a neskôr aj súrodencov sa muselo bystré dievča čoskoro starať o domácnosť a pomáhať prísnej matke, s ktorou sa často sťahovali. V roku 1807 sa vydala za českého právnika Aloisa Sudiprava Rettiga.

Manželia sa stýkali s českými vlastencami, zaujímali sa o českú kultúru a najmä literatúru, angažovali sa vo všeobecne prospešnej činnosti a kultúrnom obrodeneckom živote. Magdalena sa po boku svojho manžela naučila výborne po česky a začala aj svoju literárnu tvorbu.

vraz tam 12 vajec

Jej skutočným majstrovským dielom však bola Domácí kuchařka (1826), ktorá členením, spôsobom výberu surovín a ich prípravy vytvorila štandard v písaní kuchárskych kníh. V pôvodnom vydaní uverejnila viac ako 700 receptov. Obľúbenými sa stali formulácie ako „vraz tam  12 vajec“. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite