teraz by sa určite Sicílčania poriadne nahnevali. Už ich vidím mávať rozčertene rukami, dvíhať ich k nebu a chytať sa za hlavu. Aké Taliansko? Marsala je naša! A majú pravdu. Tak, ako portské je z Porta, madeira z Madeiry, aj marsala je pomenovaná podľa malého sicílskeho mestečka – prístavu Marsala, kde to všetko v osemnástom storočí začalo. Pretože nápoj marsala, jemné, sladkasté fortifikované víno, nie je staroveká záležitosť.
Dalo by sa povedať, že vzniklo na úsvite modernej doby. Čo je však na nej najzaujímavejšie, je fakt, že za jej vznik môže Angličan. Konkrétne istý John Woodhouse, obchodník z Liverpoolu. Na Sicíliu sa zatúlal v úplne inej obchodnej záležitosti, no popri obchodovaní so sklom prepadol miestnym vínam.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.