Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Sicília s britským srdcom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Pravidelne ju nachádzame v rôznych receptoch, podlieva sa ňou, nechávajú sa ňou nasiaknuť piškóty. V dvoch celosvetovo známych klasikách by dokonca nemala chýbať, inak je to hriech. To, čo pre Portugalsko znamená portské, pre Taliansko je marsala.

Dobré jedlo: Sicília s britským srdcom TÝŽDEŇ/CHATGPT Nápoj marsala, jemné, sladkasté fortifikované víno, nie je staroveká záležitosť. Dalo by sa povedať, že vzniklo na úsvite modernej doby.

teraz by sa určite Sicílčania poriadne nahnevali. Už ich vidím mávať rozčertene rukami, dvíhať ich k nebu a chytať sa za hlavu. Aké Taliansko?  Marsala je naša! A majú pravdu. Tak, ako portské je z Porta, madeira z Madeiry, aj marsala je pomenovaná podľa malého sicílskeho mestečka – prístavu Marsala, kde to všetko v osemnástom storočí začalo.  Pretože nápoj marsala, jemné, sladkasté fortifikované víno, nie je staroveká záležitosť. 

Dalo by sa povedať, že vzniklo na úsvite modernej doby. Čo je však na nej najzaujímavejšie, je fakt, že za jej vznik môže Angličan. Konkrétne istý John Woodhouse, obchodník z Liverpoolu. Na Sicíliu sa zatúlal v úplne inej obchodnej záležitosti, no popri obchodovaní so sklom prepadol miestnym vínam.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite