Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Vojna snobov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Skúsený a pravidelný kuchár ho drží v ruke pomerne často, dokonca tak často, že ho nevníma ako niečo výnimočné či niečo, čo by si zaslúžilo bližšiu pozornosť. A pritom sa okolo neho rozpútali tie najostrejšie kuchárske vojny. Lis na cesnak.

Dobré jedlo: Vojna snobov GETTY IMAGES Cesnak nájdeme skoro v každej kuchyni sveta a používa sa tam v rôznych podobách.

cesnak patrí medzi najobľúbenejšiu a najstaršiu prísadu pri varení. Nájdeme ho skoro v každej kuchyni sveta a používa sa tam v rôznych podobách – celý, nakladaný, fritovaný, sekaný, mliaždený, strúhaný, sušený, granulovaný či lisovaný. Tam, kde nevyznávajú jeho krásne smotanovo zafarbené lesklé strúčiky, používajú v kuchyni aspoň jeho mladú, no rovnako cesnakom zaváňajúcu vňať. 

Cesnak s nami zažil mnoho, bol pri tom, keď sme stavali prvé ploty, aby sme vyznačili, čo je naše a čo cudzie, visel zo zárubní, keď sme mali strach zo zlých duchov, bol svedkom stavania všetkých divov sveta a s údivom sa na nás pozerá z našich tanierov dodnes. Od štipľavého lieku na všetko sa pomaly, ale cieľavedome prepracoval k zázračnej ingrediencii, ktorá pozdvihne každé jedlo pripravované na slano – či už ide o ťažké mäsové jedlá, alebo ľahulinké bazalkové pesto. Pri používaní cesnaku však ľudstvo neustále prenasledovala otázka – ako si poradiť s jeho zložitým čistením, následným krájaním a spracovaním. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite