Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Čierna labka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Spomína sa ako mimoriadna delikatesa už od rímskych čias a studeným misám či priamo mäsovým lahôdkam kraľuje dodnes. Okrem mimoriadnej chuti je to aj vďaka pútavej prezentácii. Na špeciálnom zariadení upevnená bravčová noha a pri nej dlhý ostrý nôž. Jamón ibérico.

Dobré jedlo: Čierna labka GETTY IMAGES Najkvalitnejšie Jamón ibérico pochádza z prasiat, ktoré sa pasú na špeciálnej pastvine v dubových hájoch.

niektorí si povedia, veď je to niečo ako prosciutto. Nemôžu Španielov a Portugalcov hlbšie uraziť. O tom, kto prvý začal sušiť bravčové stehno po macerovaní v soľnom láku, sa vedú siahodlhé spory a spoločný mier balansuje na krehkej dohode, že chuťovo sú tieto šunky natoľko odlišné, že sa o nejakom spoločnom pôvode skrátka nebudeme baviť. Sem-tam sa síce objaví nejaká tá gastronomická anekdota, ktorá podpichne či už Talianov, alebo obyvateľov Pyrenejského polostrova, no vždy s cieľom rozprúdiť konverzáciu za plným stolom studených nárezov. 

Ako napríklad tá, že Hannibala vítali občania Parmy po bitke pri Trébii už s hotovým a vycibreným prosciuttom, a aj vďaka jeho chuti ich ušetril a Parmu nevyplienil. Na to istotne Španieli kontrujú s tým, že po ochutnaní prosciutta si určite povedal, že ľudí, ktorí sú už teraz potrestaní konzumáciou takej príšernej šunky v porovnaní s tou pyrenejskou, nemôže doraziť ešte aj plienením. V čom sa teda ibérico líši od prosciutta?

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite