Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Omyl pána Leeho

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mnohí, najmä tí, ktorí s ázijskou kuchyňou len začínajú alebo sa o ňu len obtreli, si ju zamieňajú s rybou omáčkou. Nemôžu sa však viac mýliť. Táto je totiž omnoho mladšia, lesklejšia a nie je z rýb, ale z ustríc.

Dobré jedlo: Omyl pána Leeho GETTY IMAGES Ustricová omáčka vám prinesie na jazyk zvláštnu, sladkokyslú chuť s jemným morským chvostíkom. Nie prenikavým, ako v rybej omáčke, ale jemnulinkým, presne ako pri ustriciach.

ako sa nám to už na týchto stránkach občas stáva, narazíme na jedlo či dochucovadlo, ktoré vzniklo zhodou okolností alebo nešťastnou náhodou. Ustricová omáčka je ale v tomto ohľade školským prípadom, pretože ľudstvo vie určiť celkom presne, ako sa to stalo, kto za to môže a kto na tom zbohatol. Ustricová omáčka totiž nepatrí medzi zázraky ázijskej kuchyne, ktoré si cipkali celé generácie. 

Nevznikla niekoľko tisícročí pred Kristom, aby obaľovala svojou sladko-slanou vôňou animistické rituály a odháňala duchov spred dverí ešte skôr, ako si ľudia v juhovýchodnej Ázii na tento účel začali pred domy stavať zmenšeniny svojich príbytkov. Nie, nie. Ustricová omáčka nie je žiadna starena, ale nablýskaná mladica, ktorá sa práve teraz predvádza v ázijských jedlách na skoro všetkých kontinentoch, kam sa dostala predovšetkým vďaka juhočínskej kantonskej kuchyni, ktorá môže za jej vznik. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite