ako sa nám to už na týchto stránkach občas stáva, narazíme na jedlo či dochucovadlo, ktoré vzniklo zhodou okolností alebo nešťastnou náhodou. Ustricová omáčka je ale v tomto ohľade školským prípadom, pretože ľudstvo vie určiť celkom presne, ako sa to stalo, kto za to môže a kto na tom zbohatol. Ustricová omáčka totiž nepatrí medzi zázraky ázijskej kuchyne, ktoré si cipkali celé generácie.
Nevznikla niekoľko tisícročí pred Kristom, aby obaľovala svojou sladko-slanou vôňou animistické rituály a odháňala duchov spred dverí ešte skôr, ako si ľudia v juhovýchodnej Ázii na tento účel začali pred domy stavať zmenšeniny svojich príbytkov. Nie, nie. Ustricová omáčka nie je žiadna starena, ale nablýskaná mladica, ktorá sa práve teraz predvádza v ázijských jedlách na skoro všetkých kontinentoch, kam sa dostala predovšetkým vďaka juhočínskej kantonskej kuchyni, ktorá môže za jej vznik.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.