cestoviny, notorická múčna zložka jedál, totiž vznikli aj preto, že ich bolo možné vynikajúco skladovať: vysušiť a odložiť na horšie časy tak, aby v správnej chvíli dokázali nahradiť výpadok suroviny. Niet sa teda čomu čudovať, že človek túto ich vlastnosť začal čoraz viac využívať a v dnešnej uponáhľanej dobe sa po ich sušenej podobe siaha najčastejšie. Je to predsa také jednoduché: rozstrihnúť alebo hlučným talianskym spôsobom roztrhnúť vrecko cestovín buchnutím po stole a vsypať do klokotom bublajúcej osolenej vody.
Počkať toľko minút, koľko udáva výrobca na obale, scediť, vmiešať do omáčky a podávať. Jednoduché, účelné a praktické. Človek nepríde o chrbticu pri miesení cesta, nenaskáču mu kŕčové žily od státia pri krájači na cestoviny. Samozrejme, človek gurmánskeho typu môže mať pocit ohromného previnenia, zavalia ho záchvaty sebaspytu a jeho sebavedomie padá k nule.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.