Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Dieťa Francúzskej revolúcie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Málokto sa nad ním pozastavuje, považuje sa všeobecne za najmilšiu syrovú delikatesu. Majú ho radi malí aj veľkí, pokiaľ nejde o riadne vyzretý originál. Okrúhly chlpatučký biely disk, pôsobí tak nežne, že človek má chuť ho poškrabkať za ušami. Camembert.

Dobré jedlo: Dieťa Francúzskej revolúcie GETTY IMAGES Camembert sa dodnes predáva v charakteristických dyhových škatuľkách. Každá krajina má zároveň svoju vlastnú verziu tohto syra.

málokto vie, že za vznik obligátneho hermelínu, enciánu či plesnivca – ako sa volajú československé varianty camembertu – môže našinec vďačiť priamo veľkým spoločenským pohybom v osemnástom storočí. Francúzi svojej revolúcii vďačia teda aj za jeden z najslávnejších exportných produktov vlastnej gastronómie. To vám bolo takto.  Žila raz v dedinke menom Camembert jedna múdra šikovná žena Mária Hatelová. 

Keď sa dejiny dali do pohybu, hľadal v ich dedine úkryt pred revolúciou a stíhaním kňaz z dedinky Brie, preslávenej ohromnými syrovými kotúčmi s bielou plesňou. Z vďačnosti za poskytnutie útočiska alebo len z vlastnej neposednosti, keďže v tom zapadákove nemal čo robiť, kňaz svojej záchrankyni poskytol recept na prípravu slávneho syra, ktorý sa vtedy volal fromage a croute fleurie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite