Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Tisíc a jeden nos

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako malá sopka. Dômyselný kónický tvar, dôstojné vyžarovanie. Má v sebe niečo vznešené, tušíme, že do jeho vzhľadu sa vpísali tisícročia. Jeho meno označuje nielen tradičnú prípravu, ale aj samotnú nádobu, v ktorej sa jedlo pripravuje. Tajine (čítame tažin).

Dobré jedlo: Tisíc a jeden nos GETTY IMAGES Tajine má v sebe čarovnú kombináciu korenistého mäsa a sladko- -kyslého ovocia, či už ide o tajine z Lýbie, Maroka alebo Sudánu.

človek experimentuje s jedlom už pekných pár tisícročí a treba mu priznať, že za tie roky s ním povystrájal všeličo a veruže aj na všeličo prišiel. Dokázal vyčariť tie najrôznejšie chuťové variácie a vône, prísť na ozaj bizarné spôsoby prípravy – spomeňme si napríklad len na čínske vajce. S jedlom liečil, viedol vojny či popravoval. Zdá sa, že do gastronomickej rozkoše dokázal investovať mimoriadne kvantum svojej tvorivej energie. Viac vynachádzavosti nachádzame už len pri snahe o rozmnožovanie. 

Dôsledkom ľudskej vynachádzavosti na poli kulinárčiny je práve tento berberský skvost – tajine.  Jeho elegantný tvar totiž nenesie len estetickú, ale aj praktickú funkciu. Jedlo, ktoré sa na jeho spodnej, pomerne plytkej miske najprv zatiahlo, sa potom po prikrytí nádhernou zvonovou pokrývkou začalo veľmi pomaly, no zato vytrvalo dusiť vo vlastnej šťave.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite