Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na internete zdieľame o sebe takmer všetko. Vieme ale ochrániť tieto informácie pred zneužitím?

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle

Internet sa stal našou externou pamäťou. Vie, o čom a s kým sa rozprávame, čo zadávame do prehliadača a nezriedka aj to, kde sa práve nachádzame. Sociálne siete dokážu vďaka informáciám, ktoré bez mihnutia oka zdieľame, vytvoriť vo virtuálnom svete náš klon.

Na internete zdieľame o sebe takmer všetko. Vieme ale ochrániť tieto informácie pred zneužitím? unsplash/Adem AY

mnohokrát si neuvedomujeme, aké citlivé informácie v digitálnom prostredí zdieľame a ako málo sú chránené pred zneužitím. Preto si každý rok pripomíname Deň bezpečného internetu. Pri tejto príležitosti vám prinášame niekoľko užitočných tipov, ako lepšie ochrániť citlivé údaje.

čo by mali iní o nás vedieť? 

Je nevyhnutné uvedomiť si, že nami zdieľaný obsah sa po vymazaní nestratí. Nie nadarmo sa hovorí, že internet a to, čo na ňom je, bolo alebo ešte len bude, tu zostane naveky. Mali by sme zvážiť, aké informácie o sebe prezrádzame cudzím, ale aj známym. Novinkou nie je ani to, že niektorí zamestnávatelia si pred prijatím uchádzača vyhľadajú na sociálnych sieťach jeho profily. 

Na základe toho, ako sa prezentuje – v prípade, že má verejný profil –, si o ňom vytvoria obraz a môžu dodatočne prehodnotiť jeho úspech vo výberovom konaní. Zdieľaním svojich fotografií z bujarých večierkov potenciálneho zamestnávateľa neohúri. Rovnako aj vaše vyjadrovanie a prezentované názory o vás veľa vypovedajú. 

nastavenia profilu 

Nie je na škodu vybrať si v nastaveniach, kto môže vaše príspevky a komentáre na sociálnych sieťach vidieť. Nie každý si uvedomuje, že ak má verejný profil, ku všetkému, čo zdieľa, má prístup v podstate každý.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite