Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je paradajka jedlá?

.bibiána Kristína Danitová .marian Jaslovský .lifestyle

Samozrejme, že je, a ako! A na aké všemožné spôsoby! Toto však vždy ľudia nevedeli a to dokonca ani v Amerike, odkiaľ pochádza táto skvelá a zvláštna plodina, ktorá je ovocím, aj keď sa tvári ako zelenina.

Je paradajka jedlá? Marian Jaslovský

minulý týždeň sme si pripomenuli bizarné výročie: Dňa 28. septembra 1820 vraj nadšený pestovateľ Robert Johnson v Saleme v americkom štáte Massachusetts na schodoch súdu demonštratívne zjedol košík paradajok, aby dokázal, že paradajka nie je jedovatá. Na jeho smrť v krutých kŕčoch čakali hlúčiky ľudí. Nedočkali sa.

Tento príbeh bol síce neskôr neraz spochybňovaný, ale o jednom svedčí: Paradajka, tento skvelý pokrm, začala zažívať svoje hviezdne chvíle až v 19. storočí. A je to celkom dobrá zámienka pripomenúť si, čo všetko pre nás znamená.

pozor, pochádza z Ameriky!

Na úvod jedna poznámka: Ak patríte medzi tých, čo odmietajú všetko americké, celkom odôvodnene očakávame, že by ste nikdy nedali do úst paradajku, papriku, zemiaky, kukuricu, arašidy, tekvicu či ananás. Tieto plodiny (a mnohé ďalšie, napríklad tabak) totiž pred objavením Ameriky v Európe nepoznali.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite