mnohí si myslia, že tento polotovar či presnejšie mäkký výrobok z rýb je výdobytkom dvadsiateho storočia a jeho priemyselnej výroby nových potravín a rôznych náhrad, aby spoločnosť dokázala rýchlo a efektívne nasýtiť populáciu po vyčerpávajúcich svetových vojnách. Surimi však nie je dieťaťom nedostatku, ale prebytku. Navyše rozhodne nie je dedičstvom dvadsiateho storočia. Jeho rodokmeň je oveľa dlhší a bohatší. Surimi totiž vzniklo o osemsto rokov skôr – presne v dvanástom storočí.
Práve vtedy si japonskí kuchári zoznamujúci sa so zenbudhizmom povedali, že by bolo dobré zužitkovať z uloveného naozaj všetko. Predovšetkým šlo o odrezky z treskovitých rýb, ktorých bolo v tých časoch okolo japonských ostrovov požehnane. Rozhodli sa teda rybie mäso pomlieť a zužitkovať, a tak vzniklo surimi, v preklade doslova mleté mäso.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.