Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Vôňa, ktorá prežila dejiny: od starovekých rituálov po dnešné flakóny

Vôňa, ktorá prežila dejiny: od starovekých rituálov po dnešné flakóny

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle .fenomén 05.12.2025

V časoch, keď dopriať si kúpeľ, bolo luxusom, ktorú väčšina okúsila len zopár ráz za život, ľudia hľadali spôsoby, ako sa starať o svoje telo – a voňať. Kým však prešli od esenciálnych olejov k parfémom v sklenených flakónoch, svet už voňal úplne inak.

50 najlepších miest sveta: Zamilujte sa v Benátkach

50 najlepších miest sveta: Zamilujte sa v Benátkach

.ľuboš Fellner .lifestyle .cestovanie 05.12.2025

Bohatá a mocná La Serenissima, najjasnejšia benátska republika, kedysi písala dejiny. Dnes sú Benátky mestom slávneho karnevalu, lásky, umenia, skvelého jedla a cestovateľov. Ako si naplánovať nezabudnuteľnú návštevu, pri ktorej objavíte ich utajenú krásu? Vydajte sa so mnou po stopách Marca Pola, Casanovu či Hemingwaya.

Dobré jedlo: Mikuláš z lekárne

Dobré jedlo: Mikuláš z lekárne

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 05.12.2025

Je skoré ráno, za oknami ešte tma. Zrazu vás však budia zvláštne zvuky. Najprv zaškrípanie postelí, potom vzrušený šepot a neskôr zbesilý dupot detských bosých nôh. Výkriky radosti a nadšenia zo zázraku. Hrabú sa v topánkach. A tam – čokoládový Mikuláš.

Dobré jedlo: Bajgle

Dobré jedlo: Bajgle

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.11.2025

Každý v Bratislave ich pozná, nejeden z nás si ich nesie zo svojich sobotných nákupov na jednom z trhov. V kaviarňach bývajú vyložené na významnom mieste. Pred dvadsiatimi rokmi ste ich však zohnali iba zázrakom. Gastronomický symbol Bratislavy – bratislavské rožky.

Dobré jedlo: Zelené zlato z antiky až k nám – pistáciový krém

Dobré jedlo: Zelené zlato z antiky až k nám – pistáciový krém

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 21.11.2025

Dnes na nás požmurkáva skoro z každého výstavného pultu v každej lepšej pekárni či pečivárni. Máva na nás zo šišiek, croissantov, dekadentne sa rozťahuje na rôznych tortách a číha ukrytý v rôznych bonbónoch či pečivách s náplňou. Pistáciový krém.

Dobré jedlo: Nájsť krásu v kaši

Dobré jedlo: Nájsť krásu v kaši

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 14.11.2025

Mnohí si myslia, že francúzska kuchyňa, to sú samé zložité a viacvrstvové recepty, do ktorých sa neoplatí ani púšťať. Plno prísad, nekonečný rad korenín, v kuchyni neporiadok a pri stole už len beznádej a vyčerpanie. To ale nepoznajú far breton.

Dobré jedlo: Tenulinká taliansko-americká klasika

Dobré jedlo: Tenulinká taliansko-americká klasika

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 07.11.2025

Už sa to nesie: krásny tenký plátok kuracieho mäsa, ktoré vyzerá pripravené na prírodno. Až kým sa do neho našinec nezahryzne. Na jazyku sa zrazu spojí delikátne krehké mäso s citrónovou vôňou a trpko pikantným chvostíkom kapár. Piccata.

Dobré jedlo: Pohorie z gaštanového pyré, Mont Blanc môže byť aj na zahryznutie

Dobré jedlo: Pohorie z gaštanového pyré, Mont Blanc môže byť aj na zahryznutie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 31.10.2025

Gaštanové pyré – kto by ho nepoznal a neochutnal? Samozrejme, nie každému pripadá lahodné a okúzľujúce, mnohí nad ním ohŕňajú nosom. Pripadá im fádne a málo rafinované. Je však základom jedného z najstarších dezertov vysokej cukrárčiny, legendárneho zákusku Mont Blanc.

Dobré jedlo: Vzácne vrásky

Dobré jedlo: Vzácne vrásky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.10.2025

V úhľadnej lakírovanej miske červenej farby pláva čosi zvláštne. Podobá sa to na neforemného vodného živočícha – plachú zablúdenú medúzu. Po ochutnaní zistíme, že je to tofu, len s orieškovou príchuťou. Najchutnejší starodávny zvitok, aký sa dá zjesť. Volajú ho juba.

Dobré jedlo: Zvyšky v kuchyni dali vzniknúť gurmánskej pochúťke

Dobré jedlo: Zvyšky v kuchyni dali vzniknúť gurmánskej pochúťke

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.10.2025

Kto miluje fastfood a sleduje trendy, nemôže ho minúť. Nastupuje najliberálnejší trend rýchleho občerstvenia. Zabudnime na burgery, hranolčeky, hotdogy či párance. Prichádza lacné, univerzálne a zároveň dostatočne variabilné jedlo pre všetky stravovacie obmedzenia. Všade ho volajú kottu roti.