Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hip-hop oslavuje 50. narodeniny

.marian Jaslovský .kultúra .hudba

Je jasné, že pri veľkých kultúrnych fenoménoch je určite nemožné určiť na deň presne, kedy vznikli. Ale hip-hop je tak trochu výnimkou a médiami prebehla správa, že nedávno oslávil 50. narodeniny.

Hip-hop oslavuje 50. narodeniny STEVEN FERDMAN/GETTY IMAGES 16. august 2019 Harlem, New York, USA: Otec hip-hopu Clive Campbell alias DJ Kool Herc s ceduľou Hip Hop Boulevard – tak bolo na jeho počesť premenované miesto vzniku hip-hopu 1520 Sedgwick Avenue v Bronxe.

hip-hop nie je len hudba, ale komplexné kultúrne „hnutie“, ak to teda myslíme nie v aktivistickom smere, ale v mnohovýznamovom slove movement. Asi by sa dalo použiť slovo kultúra. Tá obsahuje podľa klasických definícií štyri prvky: DJ-ing, rap, graffiti a breakdance. Niekedy sa zvyknú spomínať ešte dva elementy: móda a beatbox. Dnes sa budeme venovať zvukovej zložke.

DJ-ing

DJ-ing je kostra hip-hopu, teda jeho hudobno-zvukovej stránky. Tak sa to začiatkom 70. rokov začalo – za gramofónmi. Za otca hip-hopu je považovaný DJ Kool Herc, občianskym menom Clive Campbell. Dňa 11. augusta 1973 v newyorskom Bronxe na 1520 Sedgwick Avenue Herc zorganizoval tzv. Back to School Jam party. A v čom spočívalo jeho prvenstvo okrem toho, že zorganizoval dobrú žúrku? Po prvýkrát tu predviedol základnú techniku hip-hopu, ktorú vymyslel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite