Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jiří Černý bol aristokrat vkusu

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Zomrel Jiří Černý, legendárny publicista, popularizátor hudby. Formatívna osobnosť pre mnohých (nielen) hudobných novinárov a publicistov.

Jiří Černý bol aristokrat vkusu Matúš Zajac Jiří Černý sa narodil 25. februára 1936 v Prahe. Zomrel 17. augusta 2023. Opustila nás veľká osobnosť.

mnohí by sme bez Jiřího Černého nepísali o hudbe alebo by sme o nej písali inak. Jiří Černý mal dar ohňotvorcu. Naštiepal triesky, škrtol zápalkou a rozhorel sa jasný oheň, ktorý sme si radostne udržiavali celý život.

Jiří Černý mal niekoľko výnimočných vlastností. Akokoľvek šiel po význame a etickej rovine hudby, nebol elitár a nepohŕdal stredným prúdom, naopak, vážil si aj remeslo popových spevákov a hudobníkov. Bol recenzentom, ktorý sa nerealizoval ponižovaním zlých nahrávok, aby si pohýčkal ego.

Vedel, že zlá hudba je zbytočná a neťahal nám ju do života. Bol čistý popularizátor a hodnoty, ktoré nám odporúčal, sú trvalé. Bol to skrátka slušný človek, gentleman a aristokrat vkusu.

Spýtal som sa mojich kolegov, čo im Černý dal.  

martin Chrobák, publicista, hudobník

Keď sme sa prostredníctvom facebookovej správy Jana Rejžeka dozvedeli o smrti Jiřího Černého, Marian Jaslovský ma vyzval, aby som mu „o Jirkovi napísal niečo osobné“. Uvádzam to ako ospravedlnenie, že nasledujúce riadky nebudú objektívne a všetkopokrývajúce, ale iba útržky spomienok na to, ako pán Černý ovplyvnil pozitívne aj môj život. Nie som v tom ničím výnimočný, pretože takých ako ja – ktorým „Veľký mokasín“ pomáhal otvárať brány do fascinujúceho sveta hudby a jej príbehov – boli koncom minulého storočia, ale aj v tomto, desaťtisíce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite