Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spomienka na Rin-tin-tina

.jan Neubauer .kultúra

Dnešný deň v roku 1932 zarmútil milióny obdivovateľov a fanúšikov. Žil 14 rokov. Narodil sa vo Francúzsku v septembri 1918 a len náhoda ho vtedy zachránila pred smrťou hladom. Do histórie svetovej kinematografie sa nezmazateľne zapísal vďaka skvelým schopnostiam.

Spomienka na Rin-tin-tina wikipedia

tá štastná náhoda sa volala Lee Duncan, vojak USA. Našiel vo vojnou zničenom francúzskom meste Meuse Valley fenku nemeckého ovčiaka s piatimi šteňatami, nedávno narodenými. Duncan ju vzal aj so šteňatami k svojej jednotke.

Po odstavení si nechal dve šteniatka, psíka a fenku a vzal si ich domov do USA.

Ešte vo Francúzsku šteňatá pomenoval: fenku Nanet a psíka Rin-Tin-Tin, podľa figúrok, ktoré francúzske deti dávali pre šťastie americkým vojakom - autorom bol francúzsky výtvarník F. Poulbot. Z neznalosti Duncan prehodil pohlavie figúrok, Nénette bol správne chlapec a Rintintin dievča.

Rin Tin Tin, zvaný aj Rinty, sa stal filmovou star. Mal milióny fanúšikov. Prvýkrát si zahral v r. 1922 v dobrodružnom filme The Man From Hells River, rok potom v dráme Where the North Begins po boku Claire Adamsovej. Film Rin Tin Tinovi „na telo“ napísal spoluautor scenára Lee Duncan.

Nakrútil 26 filmov. Má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy Zarábal 6 tisíc dolárov za týždeň. Mal osobného kuchára. Starosta NY mu venoval kľúče od mesta

Keď sa r. 1929 udeľovali prvé Oscary, získal v kategórii najlepší herec najviac hlasov. Akadémia rozhodla, že Oskar je len pre ľudí.

jan Neubauer: publicista, venuje sa pripomínaniu a interpretácii historických udalostí , tiež Blízkemu Východu a religionistike. Twitter: @neubJan

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite