Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Steve Hackett: Robiť chyby je to najdôležitejšie

.samuel Ivančák .kultúra .kultúra

Gitarista, hudobník a progrockový majster hovorí, že aj po desaťročiach sa rád necháva prekvapiť tým, kam ho mágia hudby unesie.

Steve Hackett: Robiť chyby je to najdôležitejšie JOSEPH BRANSTON/GUITARIST MAGAZINE/FUTURE/GETTY IMAGES Genesis v roku 1974: Tony Banks, Peter Gabriel, Mike Rutherford, Steve Hackett a Phil Collins.

„nápaditý gitarista hľadá spojenie s vnímavými hudobníkmi, odhodlanými prekonať existujúce stagnujúce hudobné formy – Steve, 730 2445,“ je znenie inzerátu z roku 1970, ktorý Steve Hackett zverejnil v hudobnom časopise Melody Maker. Mohli by sme povedať, že na dvadsaťročného mladíka je to celkom odvážna formulácia. Lenže to by nemohla byť reč o tomto jedinečnom hudobníkovi a gitaristovi, ktorý výrazným spôsobom ovplyvnil žáner svojím novátorstvom, štýlom hry a prístupom k tvorbe.

základné kamene progresívneho rocku

Nedlho po zverejnení spomínaného inzerátu naň odpovedal Peter Gabriel, spevák a vedúci skupiny Genesis. Steve Hackett sa dostal medzi štvoricu mimoriadne talentovaných muzikantov. Tony Banks, Mike Rutherford, Phil Collins a spomínaný Peter Gabriel už vtedy patrili medzi jedinečné hudobnícke zjavy, ktoré mali presnú predstavu o tom, čo chcú tvoriť. Profesionálny život Steva Hacketta sa začal prvými koncertmi, ktoré sa odohrali na začiatku roku 1971, a nahratím tretieho albumu skupiny Nursery Crime.

 Ako však sám hovorí, s hraním začal oveľa skôr: „Tvoriť a hrať hudbu som začal už v roku 1952, keď som bol malý chlapec. Skúšal som sa učiť hrať na ústnu harmoniku. Nikto si to nepamätá presne, ale mohol som mať tri-štyri roky. Pokúšal som sa hrať melódie, ktoré som okolo seba, najmä z rádia, počul. Takže môžem smelo povedať, že môj život s hudbou začal ešte skôr, než na svet prišiel prvý rock and roll.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite