Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stretnutia blízkeho druha

.peter Motyčka .kultúra .kultúra

Poznáme to všetci: stretnutie s milovanou osobou po rokoch môže byť intenzívne aj napriek dlhšej neprítomnosti. Rovnaký pocit som mal po prvých tónoch nahrávky The Breathing Earth (Pavian records 2023), ktorou nás kultové zoskupenie Waking Vision obdarovalo po dlhých sedemnástich rokoch.

Stretnutia blízkeho druha

spomínam si na jeseň 2006, keď slovensko-americké zoskupenie prezentovalo svoju novinku Of the Waking Vision (Hevhetia). Prekvapilo ma vtedy nielen množstvo mladých ľudí na koncerte (kdeže je zvuk starej dobrej Spoločenskej sály bratislavského PKO), ale aj intenzita hudby, ktorá vyvierala z pódia.

Waking Vision založili začiatkom milénia spolužiaci z prestížnej Berklee College of Music v Bostone. Gitarista a skladateľ John Shannon, basgitarista Mitch Cohn a bubeník Martin Valihora zdieľali vášeň pre otvorenú hudbu, zaznievajúcu v spojení s prírodou. V spomínanom období sa rozšírili o hráča na klávesových nástrojoch Petra Stolzmana, ktorý namiesto fabrikovaných zvukov miešal na palete svojho analógového Moogu nepočuté nátery. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite