Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alan Bartuš zahviezdi s otcom a legendárnym americkým bubeníkom

.marian Jaslovský .kultúra

Mimoriadny 22-ročný klavirista Alan Bartuš predstaví v rámci One Day Jazz Festivalu svoj nový album Born in Millennium. Na koncerte si zahrá s americkou žijúcou legendou - Gregorym Hutchinsonom na bicích nástrojoch, s ktorým na albume spolupracoval.

Alan Bartuš zahviezdi s otcom a legendárnym americkým bubeníkom .týždeň/Marian Jaslovský

o mimoriadnom zjave na našej jazzovej scéne, Alanovi Bartušovi, sme písali vo februári, keď na koncerte uviedol svoj album Solology

Zajtra sa predstaví  so svojim triom o 19:00 v koncertnej sieni v Klariskách. Na bicích bude hrať Gregory Hutchinson, ktorý si svojimi spoluprácami s najlepšími svetovými jazzovými hudobníkmi zaslúži status legendy. (pozri napr. tu). 

Alan Bartuš je držiteľom prestížneho ocenenia Ö1 Jazz Prize a v septembri sa chystá na jednu z najprestížnejších jazzových škôl sveta - Manhattan School of Music v New Yorku. V roku 2022 sa stal ako sólový klavirista víťazom súťaží Excellence Piano Awards a Grand Maestro Piano Competition a vydal svoj album s názvom Solology.

Napriek svojmu mladému veku má Alan na konte trojicu albumov a spolupráce s menami ako Jerry Bergonzi, Tim Armacost, Gregory Hutchinson, Peter Erskine a mnoho ďalších. 2023 sa stal absolútnym víťazom prestížnej súťaže ARTEDEA Jazz Competition.

ONE DAY JAZZ FESTIVAL 2023

Album Born in Millennium nadväzuje na projekt Connectivity, ktorý v roku 2021 nahral spolu s otcom, kontrabasistom Štefanom Bartušom. Obaja pravidelne spolupracujú s renomovanými hudobníkmi a aj na aktuálnej nahrávke, ktorú Bartuš dokázal až na jedinú výnimku vystavať z vlastných kompozícií, sa objavuje legendárny americký bubeník Gregory Hutchinson. 

„Stretol som sa s ním v meste Velenje na workshope Creative Jazz Clinic v meste Velenje. Bol som u neho v ansámbli a už vtedy mi povedal, že sa mu páči ako hrám, že viem dobre čítať noty a že mi to znie super. No a o pár rokov som sa mu ozval, či by so mnou nenahral album. Chcel počuť hudbu, ktorá sa bude nahrávať. Nahrali sme to s otcom u starkého v Lučenci na diktafón a jemu sa to veľmi páčilo, prišiel, nahrali sme album a odvtedy spolupracujeme.“

Kapelu: Alan Bartuš – klavír, Štefan „Pišta“ Bartuš – kontrabas, Gregory Hutchinson – bicie nástroje doplní aj ďalší výnimočný hosť, maďarský trubkár Kornél Fekete-Kovács. Narodil v roku 1970. Študoval na Jazzovej fakulte Hudobnej akadémie Ferenca Liszta v Budapešti. 

Ako hudobník je celoeurópsky veľmi žiadaný a ako sólista a štúdiový hráč pracoval na viac ako stovke albumov. V pozícii skladateľa a aranžéra je aktívny najmä na scéne súčasnej klasickej a jazzovej hudby v Maďarsku a za jeho hranicami.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite