Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stopy stredoveku alebo Nepodceňujme laikov

.hana Chorvátová .kultúra .história

Denník N sa už od svojho vzniku snaží do verejného priestoru prinášať texty venované histórii a je to chvályhodná snaha. Od počiatku sa vo vydaniach objavovali články venované dejinám.

Stopy stredoveku alebo Nepodceňujme laikov FOTO WIKIPEDIA.ORG Pohľad na uhorské korunovačné mesto Bratislava v roku 1638 na rytine Matthäusa Meriana.

často bol autorom týchto textov Peter Morvay, ktorý dokázal veľmi dobre vnímať napätie medzi slovenskými a maďarskými historikmi v nazeraní na dejiny územia moderného Slovenska. Prinášal rozhovory s maďarským historikom Józsefom Demmelom, ktorý sa okrem iného venuje komplikovaným stratégiám, aké pri voľbe národnej identity uplatňovali obyvatelia uhorskej časti habsburskej monarchie v dlhom 19. storočí, ktoré formovalo moderné národy. 

Postupne vznikla knižná edícia N Press, kde sa objavili veľmi pozoruhodné tituly najmä z moderných dejín, ako Čas vlkov: Život v troskách Tretej ríše od Haralda Jähnera, z nášho prostredia kniha Miloslava Szabóa Potraty: Dejiny slovenských kultúrnych vojen od Hlinku po Kuffu či dokonca i zborník venovaný Martine Kušnírovej in memoriam Čriepky, za ktorým stál aj redaktor Peter Morvay.

kniha o stredoveku – aj o nás

Tentokrát sa N Press rozhodol priblížiť obdobie stredoveku, presnejšie záver 14. a 15. storočia v Uhorskom kráľovstve, ktorého súčasťou bolo aj územie Slovenska. Zvolili netradičný spôsob poznávania daného obdobia: prostredníctvom rozhovoru s historičkou Danielou Dvořákovou. Daniela Dvořáková dokáže svoj vedecký výskum pretaviť do odborných kníh, napríklad Rytier a jeho kráľ (2003), Kôň a človek v stredoveku: K spolužitiu človeka a koňa v Uhorskom kráľovstve (2007), Čierna kráľovná Barbora Cejská (2014), Pod nadvládou ženy (2021) a iné, ktoré si našli cestu aj k širokej laickej verejnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite