Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mami, v kine ide Mimi!

.eduard Slamka .kultúra

Nie Mimi a Líza. Iba Mimi. Ostávame však vo svete rozprávok a fantázie. Pozoruhodné je, že deťom vo filme Mimi (cesta hrdinky) ponechali istú voľnosť ako v replikách, tak i prejave.

Mami, v kine ide Mimi! MIMI & LÍZA/Facebook

svet Romy, hlavnej hrdinky, stavia na detskom vnímaní reality, spoznáva svet netušiac, čo všetko ju počas jedného dňa stretne a neminie. Romy sa stratila andulka Mimi. Ujde z domu a vydá sa na pátranie do lužného lesa. Stretne v ňom babičku, ktorá utiekla zo starobinca, nahnevaného dedka, biznismena s nezáujmom, prostitútku hľadajúcu jej mačku aj všelijakých hipisákov, ktorých deti jej pomôžu dostať sa ku vtáčikovi cez zúriaceho vlčiaka. 

Romy predstavuje pre detského diváka hrdinku a vzor, ktorý sa nebojí bojovať za svoje túžby a je ochotný vysporiadať sa s najrôznejšími prekážkami.  

Nakrúcalo sa počas obdobia zúriacej pandémie, aj preto sa film líšil od predošlých. Doterajšie celovečerné filmy Miry Fornay totiž tematizovali rasizmus, extrémizmus, surovosť aj emočný chlad.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite