Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mystika? Vodojemy!

.marian Jaslovský .kultúra .architektúra

Pod Brnom sa rozprestiera fascinujúci svet. Hrobka, bunker, lapidárium, kryt pod Petrovom, labyrint najstarších pivníc v Brne, druhá najväčšia kostnica v Európe. Nedávno návštevníci získali prístup do mysterióznych vodojemov.

Mystika? Vodojemy! MARIAN JASLOVSKÝ Na fotografiách je nová turistická atrakcia – historické vodojemy na Žltom kopci v Brne.

možno patríte k ľuďom, ktorí necítia nejakú zvláštnu fascináciu podzemím. Ja teda skôr preferujem slnečné výhľady a vzduch. Ale keď sme zostúpili do historického brnenského vodojemu a potom druhého, ostal som úplne fascinovaný. Ocitli sme sa v rozprávke alebo fantasy filme. S realitou, na akú je človek zvyknutý, to nemá nič. 

mystérium

Keby som nevedel, kde to som a že to slúžilo takému dosť prozaickému účelu – ako rezervoár vody –, neviem, čo by som si predstavoval. Možno nejaký podzemný chrám alebo rozsiahlu svätyňu tajuplného spoločenstva, čo robí fakt čudné a hrozné veci. 

„Fór“ je v tom, že na výstavbu vodojemov nemohli používať kov ani drevo, lebo voda je vysoko agresívna látka a statika by bola rýchlo ohrozená. Na dva staršie vodojemy nepoužili ani železobetón, len pálené tehly. Vznikli v druhej polovici 19. storočia a na distribúciu úžitkovej vody slúžili až do roku 1997. V roku 2014 sa dokonca uvažovalo o ich likvidácii, pretože priestor Žltého kopca je urbanisticky (a developersky) nesmierne zaujímavý.

Marian Jaslovský

zostup do tmy

Čo sa však nestalo. Vodárne, ktoré o priestore vedeli, si objednali u fotografa Libora Teplého fotky podzemných priestorov. Ten na obhliadku zavolal aj znalca brnenského podzemia Aleša Svobodu. Tomu sa veľmi nechcelo, 19. storočie preňho nebola žiadna história. Najprv odmietol, ale nechcel sklamať kamaráta, tak napokon šiel. V tom čase viedol dole len poklop. Vyslali ho, nech zíde dole, že potom mu spustia halogén. Po železnom hrdzavom rebríku však šiel nejako príliš dlho. Keď zakričal, že už je dole, ohromná ozvena ho vydesila, priestor zatiaľ nevidel. „To už mi ale dole spúšťali halogén, tak som ho uchopil, nahmatal vypínač – a v tom momente som stratil dych,“ hovorí v rozhovore. „Pre mňa to bol obrovský šok, myslel som si, že leziem do nejakej betónovej kubickej nádrže, ale to, čo som uvidel, si nevymyslíte. Prechádzal som tým úplne šokovaný, halogénom som ani nedosvietil na koniec toho neskutočného priestoru.“ Hovorí sa, že tento zostup a fotografie, ktoré vznikli, zachránili priestor, ktorý sa v roku 2019 stal národnou technickou pamiatkou.

MARIAN JASLOVSKÝ

O nakrúcanie vo vodojemoch prejavil záujem aj Hollywood – chceli tu nahrávať aj aktuálny diel Spider-Mana. V tom čase sa však ešte nedali splniť bezpečnostné podmienky pre celý štáb. Dnes sa do podzemných priestorov vstupuje pohodlnými návštevníckymi vchodmi. Aby ste mali predstavu o priestore – ten starší má rozmery 45 x 45 metrov a dosahuje výšku 6 metrov. Druhý je väčší (45 x 70 metrov a výška 8 metrov). Keď pozeráme na rúry z liatiny, uvedomujeme si, že boli zaplavené vodou skoro 100 rokov a sú úplne zachovalé.

Toto sa naozaj nedá opísať a ani z fotografií nedostanete „ten“ pocit. Aktuálne informácie o tom, čo sa deje vo vodojemoch (lebo sa tam bude diať všeličo), nájdete na stránke podzemibrno.cz.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite