Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výstava vo výstave

.peter Zajac .kultúra .kultúra

V dňoch 6. 2. – 18. 3. 2023 prebiehala v bratislavskej galérii Nova v kurátorstve Petra Michaloviča výstava Pala Macha a Jozefa Jankoviča Obete Varujú (Opäť!).

Výstava vo výstave MATÚŠ ZAJAC Palo Macho na portréte z výstavy v ateliéri na Zlatých pieskoch.

ich prvú výstavu v tej istej galérii (24. 10. 2012 – 2. 12. 2012) nazval Peter Michalovič v katalógu Monológy, kontrapunkty, polyfónie a videl som ju celkom náhodou. Za sklom výkladu na rohu Michalskej brány a Baštovej ulice som uvidel nezameniteľné objekty Jozefa Jankoviča v neočakávanej kombinácii so sklom Pala Macha. Jeho sklársku tvorbu som dovtedy nepoznal, ale na prvý pohľad ma zaujalo, ako ich objekty spájali sochársku tvrdosť Jozefa Jankoviča so sklárskou krehkosťou Pala Macha. 

Posmrtnú výstavu kurátora Petra Michaloviča v galérii Nova, ktorú vytvoril Palo Macho zo sochárskych fragmentov Jozefa Jankoviča zaliatych do skla (6. 2. – 18. 3. 2023), som videl len cez sklo galérie. Keď sme sa vydali s Altou 18. 3. na výstavu, dnu bolo už prázdno uzavreté v štyroch stenách, ktoré vytváralo akúsi výstavu vo výstave. Vedel som, že Daniela Čarná robila pre internetový časopis Štandard rozhovor s Palom Machom, fotografoval ho náš syn Matúš, a tak som skúsil, či by sme s Altou nemohli prísť k Palovi Machovi do ateliéru na Zlatých pieskoch. Zapáčilo sa mi vidieť akúsi zasúvaciu výstavu o výstave výstavy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite