Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Veľryba na plytčine aj dva kýble pukancov

.martin Papšo .kultúra .film

Extrémne premeny je relácia, kde sa ľudia snažia zmeniť svoj zovňajšok. Hlavná postava filmu Veľryba by bola ideálnym kandidátom. Je totiž extrémne zaoblený. U nás premenu absolvoval aj jeden hranatý. Zmenil sa na extrém.

Filmy týždňa: Veľryba na plytčine aj dva kýble pukancov AEROFILMS Brendan Fraser ako Charlie a Sadie Sink ako Ellie vo fi lme Darrena Aronofského Veľryba z roku 2023.

v obidvoch prípadoch je tá premena len predstieraním pre divákov. Dokonalá maska, ktorá má prispieť k víťazstvu. Tomu prvému to vyšlo a má doma Oscara. Maskéri ho zmenili na nepoznanie, bol taký obrovský, že naozaj pripomínal Moby Dicka. V tom druhom prípade je výsledok zatiaľ otázny a všetci dúfajú, že sa na obzore objaví nejaký kapitán Ahab. 

Okrem toho do kín dorazili aj dve pukancové zábavky. Prvá je pre tých, ktorým ešte nelezú krkom komiksové adaptácie. Druhý kúsok nám názorne ukáže, že zdieľať životný priestor s dinosaurami nie je žiadna idylka. Nezostane už miesto pre českú komédiu Ostrov o rozhádanej manželskej dvojici, ktorá skončí na pustom ostrove, a tak sa musíte presvedčiť sami, či je taká slabá, ako vyzerá. 

film týždňa: Veľryba

Charlie je učiteľ, ktorý na online kurzoch učí študentov, ako sa zlepšiť v písaní. Je to nenapraviteľný optimista a v každom sa snaží nájsť dobro, ale ľudí sa stráni. Traumatická minulosť ho uzamkla v jeho byte, kde stresové situácie rieši výdatným prísunom jedla. Tri metráky váhy mu takmer znemožňujú vôbec sa hýbať. Cíti, že more sa blíži, a v najťažších chvíľach si na upokojenie číta jednu esej o Bielej veľrybe. Pred odchodom by ešte rád napravil svoj vzťah s dcérou, hoci to vyzerá ako beznádejná úloha zo slávneho románu.

Amerického režiséra Darrena Aronofského evidentne baví nechávať postavy svojich filmov poriadne sa vytrápiť. Príkladov by sa našlo viacero, ale príbehom okolo obsadenia hlavného hrdinu pripomenie aktuálna Veľryba asi najviac Wrestlera.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite