Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opitý ako Indián

.vladimír Marko .kultúra .história

Keď Henry Hudson, známy cestovateľ a objaviteľ, skúmal v roku 1609 ostrov medzi dvomi riekami, z ktorých jedna nesie dnes jeho meno, stretol na ňom skupinu Indiánov z kmeňa Lenape. Ako bolo zvykom, ponúkol im drink.

Opitý ako Indián SSPL/GETTY IMAGES Anglický moreplavec Henry Hudson ponúka liehovinu Indiánom na rytine z 19. storočia.

indiánom nápoj nevoňal, a tak ho odmietli. Jeden z nich, aby hostí neurazil, predsa len nápoj vzal, rozlúčil sa s kamarátmi, keďže ho považoval za jed, a na jeden dúšok ho vypil. Na čo v momente skolaboval. Po chvíli sa však opäť postavil na nohy a prehlásil nápoj za zázračný. Jeho druhovia ho okamžite napodobnili, tiež sa napili, tiež odpadli a tiež pokračovali v pití. Miesto stretnutia potom nazvali Manahachtanienk – „Ostrov, kde sme sa opili liehovinou“. Aj neskúsený lúštiteľ slovných hračiek hravo odhalí, ako sa dnes volá ostrov na rieke Hudson.

metla časti ľudstva 

Keď sa uvádzajú dôvody víťazstva Európanov nad stredo- a juhoamerickými pôvodnými obyvateľmi, najčastejšie sú to (asi v tomto poradí): infekčné choroby, zbrane a kone (pôvodní obyvatelia považovali jazdcov a kone za jednu bytosť, niečo ako kentaurov v starovekom Grécku). Avšak v prípade severoamerických pôvodných obyvateľov (rozumej Indiánov) sú to zbrane a – alkohol. Obrázok opitého Indiána sa stal akýmsi symbolom rozdielov medzi kultúrou bielych kolonizátorov a „nekultúrou“, či zaostalosťou tých druhých. 

Prečo sa alkohol neuvádza ako dôvod zániku stredo- a juhoamerickej pôvodnej kultúry a prečo je taký dôležitý v tej severoamerickej? Tých dôvodov je, samozrejme, viacero. Jedným z najdôležitejších je zrejme existencia, či neexistencia predchádzajúcich skúseností s alkoholickými nápojmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite