Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Veda, viera a príroda v pozadí Sherlocka Holmesa

.andrej Zeman .kultúra .kultúra

O čom rozmýšľate, keď rozmýšľate o Sherlockovi Holmesovi? Asi neopomeniete seriály a filmy, kde už stretávame nielen Sherlocka, ale aj jeho sestru Enolu. No sotva uvažujete o Sherlockovom autorovi, Arthurovi Conanovi Doylovi, a jeho vzťahu k viere a vede. Tak to skúsme.

.zvedochtivé čítanie: Veda, viera a príroda v pozadí Sherlocka Holmesa FOX PHOTOS/HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES Rok 1927 Bignell Wood, New Forest, Spojené kráľovstvo: Sir Arthur Conan Doyle vo svojej záhrade.

doyle sa narodil v roku 1859, čo je pre fanúšikov vedy ľahko zapamätateľný dátum, keďže v rovnakom roku vydal aj Charles Darwin svoje životné dielo O pôvode druhov. Arthur bol vychovaný ako katolík, ale vydal sa iným smerom. Už pred univerzitou postretal ľudí, ktorí zrejme inšpirovali niektoré postavy v dielach so Sherlockom. Priatelil sa napríklad s istým Jamesom Ryanom, na ktorom zrejme založil Sherlockovho detektívneho pomocníka, Watsona.

predlohou detektíva bol profesor Bell

Doyle chodil na jezuitské základné a stredné školy a tie mu poskytli relatívne vhodné duchovné aj intelektuálne prostredie. Prečo „relatívne vhodné” vysvetlím neskôr. Zatiaľ si povedzme, že v roku 1876 úspešne zmaturoval a prijali ho na medicínu v Edinburghu, kam okrem iných významných osobností prišiel medicínu študovať aj sám Darwin. Arthurovo štúdium medicíny bolo dôležité z niekoľkých pohľadov: napríklad mohol vďaka vedeckým poznatkom písať svoje diela oveľa hodnovernejšie, a tým aj pútavejšie.

Obzvlášť ho však ovplyvnil jeho profesor a mentor Joseph Bell. Práve on bol priamou inšpiráciou Sherlocka Holmesa. Nebol síce detektív, vyučoval medicínske predmety, ale dá sa povedať, že v istom zmysle detektívom bol. Diagnostikovanie pacientov totiž súvisí s detailným pozorovaním pacientovho stavu, symptómov a iných okolností. A v tomto Bell na univerzite exceloval až tak, že je niekedy považovaný za priekopníka forenznej vedy, respektíve forenznej patológie. Hneď si to všetko spojíme, ale nateraz skočme o pár rokov do budúcnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite