Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čitanie: Naša pandémia nepozornosti

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

Nepozornosť je asi univerzálnou ľudskou skúsenosťou. Odmalička nás upozorňovali, aby sme dávali pozor – či už vtedy, keď nám niečo vysvetľovali rodičia alebo učitelia, alebo tesne predtým, ako sme začali hrať novú hru. Ak nedávam pozor, nebudem vedieť pravidlá a, samozrejme, nebudem môcť vyhrať.

.zvedochtivé čitanie: Naša pandémia nepozornosti APIC/GETTY IMAGES Simone Weilová sa zúčastnila španielskej občianskej vojny ako členka Durrutiho kolóny. Túto skúsenosť interpretuje ako kľúčový moment vo svojom osobnom a intelektuálnom vývoji.

téma pozornosti je však hlboko morálna, ba až psychologicko-duchovná záležitosť a zahŕňa ešte dôležitejšiu otázku, ktorá znie nasledovne: Čomu venovať pozornosť?

A túto otázku môžeme rozbiť podotázkami typu: Sú veci, ktoré si zasluhujú našu pozornosť viac ako iné? Sú veci, ktorým by mal venovať pozornosť každý? Ak ich nebudeme brať aktívne na vedomie, stanú sa z nás morálne nižší ľudia? A akej povahy sú tie takzvané veci, pri ktorých nepozornosťou riskujeme, že niečo v našom vnútri odumrie alebo, naopak, nikdy nevyrastie a nevykvitne?

žiadne filozofické pokrytectvo

Tieto otázky sú v jadre filozofie francúzskej mysliteľky a aktivistky Simone Weilovej, ktorú si dnes predstavíme. Bude to neľahké až existenciálne rozmýšľanie, pretože pandémia nepozornosti, ktorou trpíme, má za následok tragickú skutočnosť, že ničíme životy ľudí okolo seba (aj svoje). Ako? Tak, že sami zo seba a druhých robíme veci – inštrumentalizujeme a dehumanizujeme.

Simone Adolphine Weilová sa narodila v roku 1909 v Paríži a pochovaná je v juhoanglickom meste Ashford. Zomrela v roku 1943 na tuberkulózu, dožila sa len 34 rokov a jej krajan – filozof a nobelovský laureát Albert Camus – o nej povedal, že bola „jedným z veľkých duchov našej doby“.

Pochádzala z nepraktizujúcej židovskej rodiny, jej otec bol lekár.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite