Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma nesmela stáť na javisku, nakoniec koncertovala v Carnegie Hall

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

„Keď nemôžem hrať verejne, tak neexistujem, to je vlastne smrť,“ znejú slová klaviristky Eleny Letňanovej v prvej časti dokumentárneho cyklu MÔJ EMIGRANT. Úvahy o odchode za totality boli aj otázkou, akú cenu má sloboda. Často to bola ruleta s nepredvídateľnými dôsledkami. Stálo zato roztočiť jej koleso?

Doma nesmela stáť na javisku, nakoniec koncertovala v Carnegie Hall Hitchhiker Cinema

odpoveď na túto otázku sa pokúsi nájsť cyklus z dielne RTVS. Už túto nedeľu odvysiela na Dvojke prvý film série o ľuďoch, ktorých život medzi rokmi 1968 a 1989 ovplyvnila emigrácia. Nie je to téma pochovaná v minulosti. „Migrácia je fenomén starý ako ľudstvo samo. Napriek tomu vyvoláva v ľuďoch silné vášne. Otvára tiež zásadné otázky o rovnosti ľudí a slobode pohybu, či poetickejšie - o slobode uchopiť život do vlastných rúk,“ povedal Laco Oravec, jeden z dvojice producentov série. „História Slovenska je históriou útekov pred chudobou, pendlovania za prácou, exodov a exilov, vyhnanstva a vysídľovania, deportácií a odsunov. Históriou rozdelených rodín, listov a pohľadníc, skypovania, snov o krajšej budúcnosti. Ale aj históriou návratov“. 

Migrácia nie je len témou minulosti, ale aj súčasnosti a budúcnosti. Preto by sme sa ňou mali zaoberať, skúmať jej podobu, dôvody a vplyv toho, kto vlasť opustil i jeho blízkych, ktorí v nej zostali. O to sa pokúsilo osem filmárov mladšej generácie, a to Jana Bučka, Michal Fulier, Lena Kušnieriková, Jakub Julény, Edo Cicha, Jana Durajová, Martin Hnát a Dominik Jursa. Ich sedem dvadsať šesťminútových snímok môžete sledovať každú nedeľu o 20:10 na Dvojke. Posledný z nich bude mať premiéru 23. októbra.

MÔJ EMIGRANT - trailer série from HITCHHIKER Cinema on Vimeo.

Prvý diel sa venuje príbehu klaviristky Eleny Letňanovej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite