Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na obrazovky prichádza séria o dejinách ŠtB

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Štátna bezpečnosť, známa pod skratkou ŠtB, je boľavým miestom našich dejín. Mnohí boli jej súčasťou z presvedčenia, iní kvôli výhodám, ktoré prinášala a nemenšiu skupinu tvorili tí, ktorí boli jej súčasťou z donútenia. Všetky tri skupiny však napáchali krivdy na ľuďoch, ktorí si to nezaslúžili.

Na obrazovky prichádza séria o dejinách ŠtB

ŠtB vznikla po druhej svetovej vojne a na desiatky rokov sa stala bežnou súčasťou ľudských životov. Odišla z nich až 15. februára 1990. Dejinami, kauzami a premenami počas štyroch dekád sa zaoberá dokumentárna séria ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ, ktorú odvysiela verejnoprávna televízia RTVS. Všetkých dvadsať častí bude vysielaných každú  stredu večer o 22:05 na Jednotke. Všetky budú mať dvadsaťšesť minút.

Prvý diel s názvom Pád: Legenda Alojza Lorenca si môžu diváci pozrieť už dnes večer. Režíroval ho Lukáš Diko. Súčasťou je exkluzívny rozhovor s generálom Lorencom, ktorý bol prvým námestníkom federálneho ministra vnútra Československej socialistickej republiky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite